Web Analytics
Ukrajinsko selo razoreno, stanovnici beže od ruske vojske - BetaRS

Ukrajinsko selo razoreno, stanovnici beže od ruske vojske

Svet | Izvor: Beta-AP | 04.05.2024 | access_time 15:30
Ukrajinsko selo razoreno, stanovnici beže od ruske vojske
Ukrajinsko selo Očeretine, meta ruskih snaga u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, potpuno je razoreno borbama - pokazuju snimci dronom koje je dobio Asošiejted pres.

Ruske trupe su napredovale u toj oblasti, udarajući artiljerijom, bespilotnim letelicama i bombama po oslabljenim ukrajinskim snagama bez municije. Ukrajinska vojska je priznala da su Rusi stekli "uporište" u Očeretinu koji je pre rata imao 3.000 stanovnika, a borbe se nastavljaju.

Stanovnici nastoje da pobegnu iz sela, među njima i jedna 98-godišnja žena koja je prošle nedelje sama prešla skoro 10 kilometara u papučama i sa štapom, dok nije stigla do ukrajinskih linija fronta.

Na snimku se ne vidi nijedna osoba, a izgleda da nijedna zgrada u Očeretinu nije ostala netaknuta. Većina kuća i drugih zgrada izgleda toliko oštećena da se ne mogu popraviti, a od mnogih su ostale samo gomile drveta i cigala. Fabrika na periferiji takođe je teško oštećena.

Na snimku se vidi dim iz nekoliko kuća, a vatra u dve zgrade.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala napade i na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, u pokušaju da razori energetsku infrastrukturu čitavog sa 1,3 miliona stanovnika.

Četiri osobe su ranjene, a dvospratna civilna zgrada je oštećena i zapaljena prošle kada su ruske snage bespilotnim letelicama s eksplozivom napale Harkov, na severoistoku Ukrajine - rekao je danas regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Ruska državna agencija RIA je danas izvestila da su ruske snage prošle noći napale skladište dronova u Harkovu koje su koristile ukrajinske trupe.

Rusija je Harkov bombardovala i u petak, oštetivši stambene zgrade i izazvavši požar. Jedna 82-godišnja žena je poginula, a dva muškarca su ranjena.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija prošle noći lansirala 13 bespilotnih letelica "Šahid" na Harkov i Dnjepropetrovsk u istočnoj Ukrajini, i da ih je sve oborila ukrajinska protiv-vazduhoplovna odbrana.

Ukrajinsko ministarstvo energetike je danas saopštilo da su napadi prošle noći oštetili trafostanicu u Dnjepropetrovskoj oblasti, nakratko prekinuvši snabdevanje strujom čitavog tog kraja.

Po rečima Serhija Lisaka, guvernera pokrajine, pad oborenih dronova je ipak oštetio "ključnu infrastrukturu" i tri kuće, a ranjeno je dvoje stanara.

Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da su njegove snage prošle noći četiri rakete dugog dometa ATACMS koje su Ukrajini dale SAD, oborile iznad Krimskog poluostrva koje je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine.

Ukrajina je nedavno počela da koristi rakete koje su tajno sotavile Sjedinjene Države, da bi gađala oblasti koje drži Rusija, uključujući vojni aerodrom na Krimu i istočno od okupiranog grada Berdjanska - saopštili su američki zvaničnici.

Nove rakete koje je Ukrajina dugo tražila, omogućavaju joj dejstva na skoro dvostruko većoj udaljenosti - do 300 kilometara, nego što je imala sa verzijom oružja srednjeg dometa koje je od SAD dobila oktobra prošle godine.

Ukrajinski dron je takođe oštetio telekomunikacionu infrastrukturu na periferiji Belgoroda, ruskog grada udaljenog oko 50 kilometara od ukrajinske granice -  rekao je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov, ali ne i za šta je ta infrastruktura korišćena.

Teme