Web Analytics
Sadik Kan na putu da ostane gradonačelnik Londona - BetaRS

Sadik Kan na putu da ostane gradonačelnik Londona

Svet | Izvor: Beta-AP | 04.05.2024 | access_time 17:45
Sadik Kan na putu da ostane gradonačelnik Londona
Rani rezultati izbora za grad London danas pokazuju da će gradonačelnik glavnog grada Velike Britanije iz Laburističke stranke Sadik Kan ostvariti ubedljivu pobedu i osigurati treći mandat.

Po rezultatima iz prvih šest od 14 izbornih okruga Kan koji se kandidovao za treći uzastupni mandat, ima blizu 50 odsto glasova i za više od 20 procentnih poena ispred je glavne rivalke - Suzan Hol iz Konzervativne stranke.

Juče se spekulisalo da bi rezultat mogao da bude tešnji nego što se mislilo, ali Kanova prednost zasad pokazuje da se glasalo idu u prilog njegovih Laburista, a na uštrb Konzervativaca.

Ako prebrojavanje glasova to potvrdi, to će biti još jedan pozitivan znak za Laburističku stranku posle dobrih rezultata sa lokalnih izbora u četvrtak da bi prvi put od 2010. godine mogli da i na parlamentarnim izborima za nekoliko meseci smene Konzervativce s vlasti. 

"Sadik Kan je bio apsolutno pravi kandidat. Ima dva mandata iza sebe i uveren sam da ima još jedan mandat pred sobom" - rekao je vođa Labursita Kir Starmer.

Laburisti su na lokalnim izborima u četvrtak preuzeli kontrolu nad lokalnim zajednicama u Engleskoj gde ta partija nije bila na vlasti decenijama, i bili su uspešni u specijalnim izborima za jedno upražnjeno mesto u Parlamentu. Ako se takvi rezultati ponove na opštim izborima, to će Konzervativce dovesti do jednog od najvećih poraza u istoriji.

S druge strane za Konzervativce je dobro da, iako su pretrpeli niz poraza na lokalnim izborima, izgleda da premijer Riši Sunak neće biti suočen s pobunom u svojim redovima.

Jedna negativna stvar u rezultatima Laburista je što je opao broj glasova za njih u oblastima naseljenim većim brojem muslimana u Engleskoj koji se protive proizaraelskom stavu rukovodstva te stranke prema ratu u Gazi.

Vođa Laburista Starmer je priznao da njegova partija ima teškoća sa svojim muslimanskim glasačima, ali se smatra da su rezultati u načelu pozitivni za njega kao favorita za premijera posle sledećih poslaničkih izbora.

Starmer je pozvao premijera Sunaka sa sazove izbore sada. Sunak ima ovlašćenje da odluči o datumu izbora i on je naznačio da će to biti u drugoj polovini 2024. godine. 

"Dosta nam je vaših podela, vašeg haosa, vašeg neuspeha. Ako posle 14 godina ostavite zemlju u lošijem stanju nego kako ste je našli, ne zaslužujete da budete u vladi ni trenutak duže" - rekao je danas Starmer.

Lokalni izbori u četvrtak, u velikom delu Engleske bili su važni sami po sebi, kada su glasači uporedo odlučivali ko će upravljati mnogim stvarima koje se tiču njihovog svakodnevnog života, kao što je odnošenje smeća, održavanje puteva i lokalno sprečavanje kriminala. Ali kada su nacionalni izbori blizu, lokalni izbori se gledaju kroz tu nacionalnu prizmu. 

Teme