AAA

DRUSTVO MIGRANTI | 02.06.2017 09:50 > 02.06 10:24

Evakuisani migranti kod starog aerodroma u Atini

Grčka policija evakuisala je danas više stotina migranata iz improvizovanog skloništa postavljenog u kompleksu napuštenih zgrada starog aerodroma u Atini koji će biti rekonstruisan.

Prilaz tom mestu kod aerodroma "Elinikon" blokiran je jutros i više desetina policajaca stajalo je sa strane dok je oko 600 migranata ulazilo u autobuse kojima su se uputili ka izbegličkim kampovima u drugim delovima Grčke.

Policija je navela da će oko 350 ljudi, uglavnom porodica, otići u kamp u gradu Teba, oko 70 kilometara severozapadno od Atine, dok će migranti koji su bez porodice biti upućeni u Derveni, oko 140 kilometara zapadno od glavnog grada Grčke.

Tokom evakuacije nije došlo do nasilja.

Migranti i grčki aktivisti su u više navrata tokom proteklih nekoliko meseci protestovali kod aerodroma "Elinikon" zbog uslova za život na tom mestu.

U kompleksu kod "Elinikona", koji je poslednjih 13 godina uglavnom napušten, korišćen je za smeštaj oko 3.000 migranata, od kojih je većina tu živela u šatorima.

Oko 60.000 migranata i izbeglica zaglavljeno je u Grčkoj, koja je za migrante bila ključna tačka ulaska u EU. Većina njih stigla je na grčka ostrva brodovima sa obale Turske.

Sporazum EU-Turska postignut 2016. zaustavio je priliv migranata u Grčku.


Ovaj program se sprovodi od strane APC/CZA i partnera Novinske agencije BETA i Centra za istraživanje javnih politika. Stavovi izneti na ovoj veb stranici ne izražavaju nužno stavove Evropske unije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.