AAA

COVID-19 | 10.05.2020 14:15 > 10.05 14:15

Zabrinjava porast novozaraženih u Kini i Južnoj Koreji

Kina i Južna Koreja prijavile su danas novi porast broja zaraženih korona virusom, što je izazvalo zabrinutost u zemljama gde je epidemija bila značajno opala.

Kina je danas prijavila 14 novozaraženih, što je prvi dvocifreni porast u 10 dana.
Samo dva od novozaraženih su slučajevi iz inostranstva, dok je ostalih 12 lokalno preneto, a čak 11 je iz severoistočne provincije Džilin i jedna u Hubeiu, čiji je glavni grad Vuhan bio epicentar globalne pandemije.

Zvaničnici ove provincije podigli su danas nivo rizika za grad Šulan, samo nekoliko dana pošto su sva područja zemlje označena niskorizičnim.

Vlasti su saopštile da se epidemija u Šulanu pojavila sa 45-godišnjom ženom koja nije nigde putovala u skorije vreme ali je zarazila muža, tri sestre i ostale članove porodice.

Reagujući na broj zaraženih, sekretar Komunističke partije Džilin, najviši zvaničnik pokrajine, rekao je lokalnim medijima da je "kontrola i sprečavanje epidemije ozbiljna i komplikovana stvar, i da lokalne vlasti nikada ne bi trebalo da budu preterano optimistične, niti smeju da se opuste. "

Džilin se nalazi na granici sa Severnom Korejom, gde je situacija sa virusom nejasna a zdravstveni sistem loš, zbog čega je Kina ponudila pomoć u suzbijanju epidemije.

U Južnoj Koreji registovana su nova 34 novozaražena Kovidom 19, što je najveći dnevni porast u poslednjih mesec dana.

Porast broja novobolelih povezuje se sa noćnimi klubovima u Seulu, zvaničnici navode da je 1.946 ljudi koji su posećivali noćne klubove stavljeno u samoizloaciju.

Obraćajući se naciji na godišnjicu inauguracije, predsednik Mun Džae In upozorio je na mogućnost izbijanja drugog talasa zaraze.

Od početka pandemije u Južnoj Koreji zabeležena su 10.874 zaražena i 256 umrlih.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.