AAA

DRUSTVO-KOSOVO | 27.10.2018 18:25

Carina Kosova: Do kraja godine iz Srbije na Kosovo biće uvezeno više od 400 miliona evra robe

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci izjavio je da je do 15. oktobra ove godine na Kosovo uvezeno robe iz Srbije u vrednosti od oko 360 miliona evra, dok je izvoz u Srbiju iznosio samo 23 miliona evra.

On je za prištinsku agenciju Kosovapress rekao da će do kraja godine, ukoliko se sadašnji trend nastavi, redovnim putem na Kosovo iz Srbije biti uvezeno robe u vrednosti 400 miliona evra.

"Za poslednjih sedam-osam godina, na srpske proizvode se troši skoro 300-400 miliona evra u roku od godinu dana. Govorimo o robi koja se redovno uvozi, dok trend povećanja uvoza robe iz Srbije raste svake godine za više od 5,0 odsto", kazao je Staviljeci.

Prema njegovim rečima, iz Srbije se na Kosovo uvozi široka lepeza proizvoda, od mašina do prehrambene industrije.

"Ne mislim da postoji jedna grupa proizvoda za koje možemo reči da se uvoze, zato što Srbija ima dve veoma moćne industrije prehrambenu i gradjevinsku što znači da veliki deo ovih proizvoda dolazi direktno iz Srbije na Kosovo. Hrana je proizvod koji se konzumira redovno i vrlo često, i stoga je od velike vrednosti", rekao je Staviljeci.

Prema podacima Instituta za statistiku Kosova na Kosovo se iz Nemačke uvozi roba u vrednosti od 300 miliona evra, iz Turske 250 miliona, iz Kine 233 miliona, Italije 162 miliona, Albanije 152 miliona, Makedonije 128 miliona i Grčke 88 miliona.

U trgovinskoj razmeni Kosova sa drugim zemljama postoji velika nesrazmernost, tako da je za prvih deset meseci uvezena roba u vrednosti od 2,5 milijardi evra, dok je izvoz bio 230 miliona, što predstavlja devet odsto pokrivenosti izvoza uvozom.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, najviše robe iz Kosova izvezeno je Albaniji 43 miliona evra ili 18,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Makedoniji je izvezena roba sa Kosova u iznosu od 29 miliona evra, ili 12,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.