AAA

EKONOMIJA | 04.07.2019 16:45 > 04.07 23:05

EU i Šestorka Balkana potpisali sporazum o povećanju konkurentnosti balkanskih privreda (VIDEO)

  • Foto: Darko Čaćić
  • Foto/Privredna komora Srbije

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (WB6 CIF) i Evropska komisija danas su u Poznanju, u Poljskoj, potpisali sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta za povećanje konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana.

Za trogodišnji projekat koji će realizovati WB6 CIF, Evropska unija je izdvojila 2,5 miliona evra.

Na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, pismo o namerama za sprovodjenje tog projekta potpisali su predsednik Upravnog odbora WB6 CIF Marko Čadež i Direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera.

Sporazum je u ime Evropske komisije trebalo da potpiše komesar za proširenje Johanes Han koji je, kako se nezvanično saznaje, iznenada napustio Samit iz privatnih razloga.

Potpisivanje ugovora WB6 CIF i Evropske komisije planirano je za septembar, početak sprovodjenja projekta je u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već krajem ove godine.

Čadež koji je i predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je danas za agenciju Beta da će projektom biti obuhvaćeno više od 1.200 malih i srednjih preduzeća iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija.

"Ta preduzeća će moći da predstave svoje proizvode na raznim forumima i sajmovima u inostranstvu. Za 800 kompanija biće radjeni programi kako da bolje razumeju tržišta na kojima posluju, da mogu da razumeju gde mogu da posluju, da prodaju robu i da nadju partnere", rekao je Čadež.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.