AAA

EKONOMIJA | 23.09.2019 13:15 > 23.09 13:15

Stečaj agencije Tomas Kuk uzdrmao grčki turizam


 U Grčkoj je, po Ministarstvu turizma, "zaglavilo"  oko 50.000 turista britanske agencije "Tomas Kuk" koja je jutros proglasila stečaj.

Turistička industrija je danas proglasila "uzbunu" zbog propasti "Tomasa Kuka", ocenjujući je kao "katastrofu" jer je ta agencija saradjivala sa 48 velikih hotela i stotine hiljade turista dovodila u drugi smeštaj u Grčkoj.
Po podacima Ministarstva turizma, vraćanje kući oko 50.000 turista "Tomasa Kuka" koji su sada "zarobljeni" u letovalištima širom Grčke, počelo je od jutros jer su pripreme obavljene tokom vikenda preko britanske Uprave civilnog vazduhoplovstva preko koje je "Tomas Kuk" ranije osigurao letove i pakete za odmor od slučaja svoje nemogućnosti da ih realizuje.

Tako će od danas biti plaćeni i troškovi boravka zatečenih turista do povratka kući, rekao je ministar turizma Haris Teoharis.

Avioni iz Velike Britanije na vanrednim letovima već stižu na Zakintos, Krf, Kos i drugde. Procenjuje se da će se u naredna tri dana 22.000 turista vratiti kući.

Predsednica Udruženja hotelijera na Kosu, Konstantina Svinu, rekla je da je to ostrvo "na kolenima" zbog propasti "Tomasa Kuka", jer je 25 odsto hotelijera radilo s tom agencijom, a sada im neki od rashoda neće biti plaćeni. Ona je zato od nadležnih ministarstava zatražila bar oslobadjanje hotelijera od poreza.

I na Rodosu je duboka zabrinutost zbog bankrota britanske turističke agencije koja je dovodila hiljade turista iz evropskih zemalja na Dodekaneze, a već neko vreme je dugovala tamošnjim hotelijerima.

Na ostrvima Sporada, posebno na Skijatosu gde Britanci decenijama čine polovinu svih turista, vlasnici velikih hotela, koji godinama saradjuju s "Tomasom Kukom" za medije govore o "katastrofi" i neizvesnoj budućnosti turističke industrije.

"Dugovi 'Tomasa Kuka' toliko su veliki da ne znamo da li ih uopšte možemo ikada kompenzovati. Ovih dana kako se bliži kraj sezone, hotel je prepun Engleza kojih je 75 odsto, a moraju da odu. Naravno, postoje osiguravajuće kompanije, ali postoje i rokovi kod banaka koje pritiskaju nas", rekao je vlasnik jednog od najvećih hotela na Skijatosu, s više od 300 kreveta.

Drugi hotelijer sa Skijatosa ocenio je u izjavi medijima da je "šteta neprocenjiva... Imamo mnogo turista iz Engleske koji su u panici, ali nećemo ih ostaviti na milost i nemilost".

Na Skijatosu su od jutros dva službenika britanske ambasade  da bi pomogli aerodromu u prihvatu i otpremi aviona na vanrednim letovima za odlazak britanskih turista.

Turistička industrija na Kritu našla se u još većim mukama, jer treba da pošalje kući 20.000 turista "Tomasa Kuka" koji su sada na tom ostrvu.

Po rečima predsednika turističkih agencija Krita, Mihalisa Vlatakisa, "pad džina" bankrot "Tomasa Kuka" je "potres od sedam stepeni Rihterove skale posle kojeg tek dolazi 'cunami' ", jer ne samo što turisti koji su već došli, neće ostati do kraja aranžmana, kako je bilo predvidjeno, već neće doći ni oni čiji dolazak je bio ugovoren do 10. novembra, kada se završava sezona na Kritu.

"Kažem da očekujemo i 'cunami', jer je nemoguće ne razmišljati šta s ugovorima koji su već zaključeni za sledeću turističku sezonu", rekao je Vlatakis.

Šef aerodroma Iraklion, na Kritu, Jorgos Pljakas je rekao da se "već dva meseca vode razgovori" s Britancima jer se naslućivao bankrot "Tomasa Kuka", te da mu je rečeno da će aerodromske troškove odlaska zatečenih turista platiti agencije za osiguranje, "ali tek naknadno".

Na Krfu je više od 3.000 turista Britanaca, Francuza, Nemaca i drugih "zarobljenih" bankrotom "Tomasa Kuka", a neće doći nekoliko stotina turista čiji odmor na tom ostrvu je trebalo da počne danas, izjavio je predsednik Udruženja hotelijera Krfa, Babis Vulgaris.

Kako je utvrdio, većina turista ima putno osiguranje i osiguravajuće kompanije će platiti povratak turista kući, ali posledice bankrota "Tomasa Kuka" su mnogo veće jer, izmedku ostalog, hotelijeri još nisu plaćeni za aranžmane tokom upravo završenog leta.

Zbog bankrota britanske agencije, "danas se promenila mapa turizma celog sveta", rekao je Vulgaris koji je preporučio kolegama-hotelijerima da "budu trezveni" i smire se "da ne bi naštetili turizmu Grčke, jer jeste da se danas naš svet prevrnuo naopako, ali moramo razmišljati o tome šta ćemo sutra".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.