AAA

EKONOMIJA | 02.01.2021 14:40 > 02.01 14:40

Večernji list: Zbog pritiska EU i Amerike Kinezi ne ulaze u riječku luku

 Lučka uprava Rijeka poništila je 20,5 milijardi kuna (2,73 milijardi evra) vredan konkurs za koncesiju na Zagrebačkoj obali iako su stigle dve obavezujuće ponude i to svetskih igrača u upravljanju lukama, piše danas zagrebački Večernji list.

Kako prenosi Hina, problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcijuma kineskih kompanija.
Prema informacijama Večernjeg lista, pritisak SAD i EU na Hrvatsku da 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je veliki.
SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci. Odluka o konkursu za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo odmeravana i odlagana.

Hrvatska je mogla da odabere kinesku ponudu uprkos protivljenju svojih zapadnih saveznika ili da poništi konkurs. Prema informacijama Večernjeg lista, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda nije uzimana u obzir.

Upravni odbor je odluku o poništenju konkursa doneo još u sredu, ali je ta vest prošla gotovo nezapaženo zbog zemljotresa koji je pogodio centralnu Hrvatsku.

Lučka uprava nije navela objašnjenje zašto je konkurs poništen, navela je samo da je Upravni odbor doneo odluke o poništenju postupka davanja koncesije i o započinjanju novog postupka.

Navedeno je i da je osluka doneta jednoglasno i u punom sastavu, s devet članova. Dodaje se da će Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea.

Novi konkurs će se biti sproveden javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku koji će trajati 35 dana od objave obaveštenja o nameri davanja koncesije, piše Večernji list, prenosi Hina.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.