AAA

EKONOMIJA | 11.03.2022 17:40 > 11.03 20:21

RCC dodelio priznanja preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana(VIDEO)

  • BETAPHOTO/RCC
  • BETAPHOTO/RCC
  • BETAPHOTO/RCC

Savet za regionalnu saradnju (RCC) dodelio je danas na regionalnoj konferenciji "Žene koje pokreću: Regionalna mreža žena preduzetnica" u Tirani, priznanja preduzetnicama godine u šest kategorija.

Priznanja su dodeljena u okviru inicijative "Žene preduzetnice godine Zapadnog Balkana" kojom se odaje priznanje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinele novim i održivim radnim mestima za druge žene i muškarce u regionu.
Za ekološku preduzetnicu godine izabrana je vlasnica lanca prodavnica biljnih proizvoda Faveda iz BiH Aida Zubčević, za kreativnu preduzetnicu vlasnica IT kompanije Semos Education iz Severne Makedonije Valentina Taseva, za preduzetnicu godine u turizmu i ugostiteljstvu vlasnica konsultantske kompanije Saint Di iz Srbije Dragana Čalija.

Za Romkinju preduzetnicu godine proglašena je vlasnica Craft Business iz Crne Gore Pakize Pajazitaj, za startap preduzetnicu vlasnica kompanije koja pruža edukativne usluge za decu Labbox sa Kosova Arta Šehu Zaimi, i za mladu preduzetnicu izabrana je vlasnica turističke agencije Active Albania iz Albanije Blerina Ago.

Na skupu u Tirani ozvaničen je i početak Regionalne mreže žena u preduzetništvu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se žene koje nisu zaposlene uvedu na tržište rada, a da se za one koje već rade poboljšaju uslovi.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu izjavila je danas da će posledice rata u Ukrajini kao što su rast cena, inflacija i poremećaji lanaca nabavke najviše pogoditi siromašne i žene.

Rusija, dodala je, izvozi uglavnom gas i naftu u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju zbog čega je region izložen velikom riziku.

"Zbog toga sve forme produbljivanja regionalne ekonomske integracije sada postaju još važnije. Ovom inicijativom prepoznajemo neikorišćen potencijal žena u regionu. Uloga žena u gradjenju naših ekonomija ne sme biti potcenjena", rekla je i dodala da žene na Zapadnom Balkanu čine polovinu populacije, a svaka druga je nezaposlena.

Svaki četvrti poslodavac u regionu je žena, a kada je reč o najvišim pozicijama u kompanijama žena je svaka deveta osoba.

"Više žena na tržištu rada je potrebno kako bi se uvećao rast i sprečile katastrofe. Jer Zapadni Balkan svake godine izgubi oko 18 odsto BDP-a zbog rodnog jaza na tržištu rada", dodala je.

Bregu je ocenila da je inkluzivna regionalna saradnja važna i da je ženama potreban pristup kapitalu i resursima.

Marija Risteska, Svetlana Čopić, Maja Nadeždić, Amra Hasimbegović, Zana Tabaku, Arijana Mulić i Vesna Miceva Todorovska, sada već uspešne preduzetnice sa Zapadnog Balkana, ispričale su na konferenciji svoj razvojni put i prepreke sa kojima su se susretale kao što su diskriminacija na osnovu roda, godina, obrazovanja.

Ocenile su da je posebno teško mladim preduzetnicama čiji se rezultati i predlozi ne vrednuju dovoljno jer se dovodi u sumnju njihova sposobnost i manjak iskustva.Diskriminaciju su, navode, doživljavale i zbog izgleda jer se, kako kažu, u patrijarhalnim sredinama smatra da lepa žena treba samo dobro da se uda, a ne i da razvija svoj posao, a muško okruženje vrši na mlade devojke pritisak da počnu da se oblače i ponašaju kao muškarci kako bi bile uvažene.

Prema podacima RCC, samo polovina žena na Zapadnom Balkanu je ekonomski aktivna u poredjenju sa 70 odsto muškaraca. Stopa zaposlenosti žena u regionu je 41,6 odsto, dok je stopa zaposlenosti muškaraca 59,7 odsto.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti mladih žena je 39 odsto. Udeo žena na višim i srednjim rukovodećim položajima u regionu kreće se od 17,4 do 41,3 odsto, a samo su u 15,3 odsto preduzeća na Zapadnom Balkanu žene na čelnim položajima.

U proseku, samo je jedna od pet firmi na Zapadnom Balkanu u vlasništvu ili suvlasništvu žena, navedeno je u saopštenju i istaknuto da bi, ukoliko bi žene bile više uključene u poslovanje, BDP regiona porastao za pet odsto.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.