AAA

EKONOMIJA | 13.08.2022 16:50 > 13.08 16:53

Nemački električni automobili proizvodiće se u Severnoj Makedoniji


Vlada Severne Makedonije i nemački Next e.GO Mobile danas su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvodjača električnih automobila.

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-industriskoj razvojnoj zoni (TIRZ) "Tetovo".

Ugovor, podršku investiji za proizvodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se "danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi "teška 130 miliona evra" i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta".

Električni automobil "i gou" koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, "koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova".

"Fabrika koja će se graditi ovde u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je deo globalnog proizvodnog kapaciteta 'IGO' namenjen snabdevanju kako nacionalnog tako i medjunarodnog izvoznog tržišta", rekao je Kovačevski.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da "ovim višemilionskim ulaganjem kompanije 'I gou' u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za gradjane u korišćenju električnih automobila".

"Istovremeno, ova investicija će doneti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprineti i jačanju izvoza", istakao je Bekteši.

Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz  Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ "Tetovo".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.