AAA

EKONOMIJA | 05.12.2022 16:20 > 05.12 16:20

RCC: U Tirani se očekuje deklaracija o smanjenju cena rominga EU-Zapadni Balkan

Telekom operateri iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana na sutrašnjem samitu EU Zapadni Balkan u Tirani trebalo bi da potpišu Deklaraciju koja će tokom 2023. godine omogućiti smanjenje cena rominga između EU i regiona.

Kako je saopštio Savet za regionalnu saradnju (RCC), to bi doprinelo smanjenju operativnih troškova privrednika, podstaklo poslovanje izvan matičnih granica i dalo dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana.
Od kako je stupio na snagu regionalni sporazum o smanjenju cena rominga kojim je od jula 2021. godine ukinut roming na Zapadnom Balkanu, RCC blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, operaterima iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i sa vlastima iz regiona, na smanjivanju cena rominga između EU i regiona, navodi se u saopštenju.
RCC podseća i da su lideri sa Zapadnog Balkana početkom novembra u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Berlinskog procesa potpisali tri važna sporazuma o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Ti sporazumi, kako se dodaje, sada ulaze u postupak ratifikacije na nacionalnom nivou.
Savet za regionalnu saradnju nastavlja da radi i na zajedničkom regionalnom tržištu, dodaje RCC ističući da je svaki rezultat na tom planu korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime koja može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije.

U saopštenju uoči samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, RCC dodaje da je taj skup važan i sa stanovišta evropske perspektive regiona, Zelene agende za Zapadni Balkan, pitanja sigurnosti energenata i hrane, mladih, suzbijanja dezinformacija i kibernetičkih pretnji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.