AAA

EKONOMIJA | 09.01.2017 22:25 > 10.01 00:35

HDZ podržao Vladu da se INA vrati u hrvatsko vlasništvo

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)  i Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je Predsedništvo i Nacionalni savet stranke na večerašnjoj sednici snažno podržalo plan Vlade da se u hrvatsko vlasništvo vrati Industrija nafte  -  INA.

"Dobili smo vrlo čvrstu i snažnu podršku Predsedništva i Nacionalnog saveta HDZ-a da se INA vrati Hrvatskoj, tj. punu podršku Vladi o ideji otkupa deonica do MOL-a"  -  madjarskog vlasnika, rekao je Plenković posle višesatne sednice najviših tela HDZ-a o odluci Arbitražnog suda o kompaniji INA, stanju u Hrvatskoj i o predstojećim lokalnim izborima u maju, prenosi agencija Hina.

Najviša tela HDZ-a smatraju da rad na modelu otkupa deonica treba nastaviti, a najprimerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna deonica HEP-a.

Upitan za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova da prodaja dela HEP-a nije jedina opcija kako bi se INA vratila Hrvatskoj, odgovorio je da je po njihovom dubokom uverenju to najbolji model od svih modela.

"Što se nas tiče od svih mogućih modela, ovo je po našem dubokom uverenju najbolji i najefikasniji model. Model koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP, kao naša kompanija, koja je izrazito profitabilna i jako dobro stoji, na taj način u poziciji da se dodatno osnaži, a siguran sam da bi sredstva preko inicijalne javne ponude omogućila generiranje dovoljno sredstava za otkup Molovog udela u kompaniji INA", rekao je Plenković.

Naveo je i da neće javno objaviti odluku Arbitražnog suda jer je taj čitav proces bio tajan i to je još uvek.

Upitan kako komentariše inicijativu da građani na referendumu odluče o prodaji 25 posto HEP-a za kupovinu deonica kompanije INA od madjarskog MOL-a, premijer je poručio da ne vidi nikakve potrebe za organizovanjem referenduma o toj temi jer su to odluke u domenu Vlade RH, Hrvatskog sabora i predstavničke demokratije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.