AAA

EKONOMIJA | 22.09.2017 17:05 > 22.09 17:10

Todorić optužio Vladu za otimanje Agrokora i najavio pravne korake

Osnivač koncerna Agrokor, Ivica Todorić optužio je danas Vladu Hrvatske za "otimanje imovine kakvo nije zabeleženo u savremenoj Evropi".

Todorić je najavio pokretanje svih raspoloživih pravnih radnji u Hrvatskoj i pred medjunarodnim telima radi "zaštite vrednosti ulaganja u Agrokor, radnih mesta i privreda država u kojima kompanija posluje".

"Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog leks Agrokora", naveo je Todorić u saopštenju.

Osnivač posrnulog koncerna naveo je da je na početku 2017, dok su Agrokor vodili on i njegov menadžment, kompanija "imala čvrst plan za napredak i uspešan rast, kao i isplatu poverilaca u skladu sa zakonskim obavezama".

"Vlada Hrvatske u to vreme povlači političke poteze želeći da stekne kontrolu nad Agrokorom kroz, očito, unapred pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti tokom prvih meseci 2017. destabilizovalo je Agrokor. Lažima i manipulacijama Vlada u zabludu dovodi i celokupnu javnost", naveo je Todorić.

U saopštenju se dodaje da je konstrukcijama i neprimerenim medijskim delovanjem, stvoren okvir za pridobijanje političkih saveznika i "umesto činjenica i istine Agrokor su hteli da prikažu kao slučaj Parmalat sugerišući otudjenje ogromnih suma novaca, ali danas, sedam meseci kasnije, slučaja Parmalat nema".

"Cilj takvog delovanja najviših zvaničnika Vlade i Sabora, kroz izravni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona leks Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabeležen u savremenoj Evropi", navodi Todorić.

Osnivač Agrokora tvrdi da su on i uprava potpisali aktivaciju zakona "pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i nevidjenim medijskim linčem".

Vladu je optužio da je bila "ključni učesnik te kampanje i sprovoditelj protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će po posledicama za hrvatsku ekonomiju i industriju biti ravna veleizdaji".

Prema njegovim rečima, Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzrokovana je šteta koja se meri u milijardama kuna.

Todorić je naveo da dosad nije izlazio u javnost jer nije želeo da našteti kompaniji dok s timom pravnih, finansijskih i drugih stručnjaka ne utvrdi činjenice oko "najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj istoriji".

U saopštenju je oštro kritikovao vanrednu upravu Agrokora i poverenika Antu Ramljaka navodeći da je pod njegovom upravom značajan deo Agrokorove imovine blokiran i izgubljena kontrola nad delom operacija u susednim zemljama.

Uz to je, navodi se, i prihod opao za oko 20 odsto, a kompanija je "opterećena nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trastu 'Madison Pacific ltd' sa sedištem u Hong Kongu".

"Ako se ovakvo stanje nastavi, svi će poverioci, osim Ramljakovih povlašćenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savetnika i saradnika izgubiti ogromne vrednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane vanredne uprave i njenih političkih sponzora", ocenio je Todorić.

On je najavio da će nastaviti da se oglašava da bi odgovorio na sva pitanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.