AAA

EKONOMIJA | 21.09.2018 20:25 > 21.09 23:02

Turizam u funkciji ekonomskog jačanja regiona

  • Foto: Pixsell
  • Foto: Pixsell

Evropska unija će usmeriti pet miliona evra na razvoj i promociju regionalnog turizma  zemalja Zapadnog Balkana tokom naredne tri godine.

Projekat  obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju i usmeren je na razvoj i  usaglašavanje regionalnih turističkih ponuda zasnovanih na zajedničkom kulturnoistorijskom nasledju kao i unapredjivanju regionalnog avanturističkog turizma.

Projekat "Razvoj i promocija turizma" realizuje Savet za regionalnu saradnju, a razvoj i unapredjivanje projekta biće oslonjeno na saradnju  državnih, nevladinih i privatnih sektora.

"Projekat dorinosi ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajednicke regionalne turističke ponude " ocenio je Nikola Gaon, službenik za komunikacije, predstavljajući projekta na ovogodišnjem Vikend Media Festivalu koji se održava u Rovinju. 

On je napomenuo i da je već raspisan prvi poziv za manje nepovratne grantove  usmerene na razvoj infrastrukture i unapredjivanje kvaliteta usluga na  regionalnim turističkim rutama.

Vlade šest zemalja Zapadnog Balkana saglasne su u oceni da je turizam sektor sa najvećim potencijalom za rast i regionalnu saradnju. Turizam trenutno učestvuje sa 24,1 odsto u izvozu tih zemalja, doprinosi sa 5,6 odsto GDP-u i angažuje 5,4 odsto zaposlenih.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.