AAA

EKONOMIJA | 06.11.2018 13:00 > 06.11 13:08

U Beogradu otvoren Medjunarodni sajam nameštaja (VIDEO)


Medjunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 11. novembra.

Na sajmu je oko 500 izlagača iz 45 zemalja.

Otvarajući tu manifestaciju ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je uprkos najavi propasti drvne industrije ona pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak.

On je kazao da je zabeležen rast proizvodnje drvne industrije od devet odsto, prodaje nameštaja je porasla 14 odsto na domaćem tržištu, a izvoz je u prošloj godini uvećan za 16 odsto i iznosio je 418 miliona evra.

Po oceni Ljajića to nije pun kapacitet drvne industrije koja ima još potencijala, što može uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvoza i zaposlenosti.

Istakao je da su najveći problemi drvne industrije veliki izvoz trupaca i rezane gradje, odnosno sirovina i nedostatak odgovarajuće radne snage.

"Izvoz trupaca je prošle godine iznosio 94 miliona evra, a kada bi bio pola manji i povećana prodaja gotovih proizvoda to bi doprinelo rastu izvoza od 150 do 200 miliona evra godišnje", istakao je Ljajić.

Dodao je da je veliki izvoz trupaca utiče na to da domaći proizvodjači nameštaja uvoze sirovine po znatno višim cenama.

Na Beogradskom sajmu će od 6. do 10. novembra biti i Medjunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.