AAA

EKONOMIJA | 08.11.2018 13:25 > 08.11 15:38

Razvoj zemalja Zapadnog Balkana nije moguć bez velikih investicija (VIDEO)


Značajan razvoj zemalja Zapadnog Balkana nije moguć bez velikih javnih i privatnih investicija koje moraju da se planiraju na duži vremenski rok kako bi bile uspešne, rekao je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Mihajlo Crnobrnja.

Potrebe za ulaganjima u taj region su ogromne, a kompanije iz Evropske unije su trenutno najveći investitori, ocenio je Crnobrnja na konferenciji "Investicije u budućnost Zapadnog Balkana – ljudi, infrastruktura, reforme" u organizaciji EPuS i Fondacije Konrad Adenauer.

"Investicije moraju da se planiraju jer se ne odnose na period od pet ili šest meseci nego se sprovode decenijama. Zato je važno da napustimo ortodoksni koncept neoliberalizma koji stavlja tržište u centar svega", kazao je on.

Po njegovim rečima, uspešne investicije zahtevaju indikativno planiranje i stručne analize kojima se utvrdjuje kretanje tih ulaganja u budućnosti.

Koordinatorka predstavništva Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Aleksandra Popović kazala je da je jedan od uslova da bi bilo investicija u Zapadni Balkan da EU nastavi da ulaže u taj region.

"Ako EU nastavi da ohrabruje zemlje Zapadnog Balkana da ostanu na putu evrointegracija, ekonomska i politička stabilnost tih zemalja biće na visokom nivou", rekla je Popović.

Po njenim rečima, principi pravne države i vladavine prava su osnovne vrednosti koje podržava EU, a Evropa poštovanjem tih principa obezbedjuje svoju političku moć na Balkanu.

"Koncept vladavine prava nije samo apstraktni koncept koji podržava EU, već je kamen temeljac boljeg sutra", dodala je ona.

Na skupu je ocenjeno da se region Zapadnog Balkana suočava sa mnogim izazovima kao što su završetak ekonomske i institucionalne tranzicije, smanjenje nezaposlenosti, siromaštva i nejednakosti, modernizacija infrastrukture i uspešna integracija u EU.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MO\ETE PREUYETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.