AAA

EKONOMIJA | 17.11.2018 10:50

Ljajić: Nećemo dozvoliti da se tema taksi skloni sa dnevnog reda

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da nije bilo reakcija na odluku Srbije i BiH da ne učestvuju na sastancima radnih tela CEFTE zbog odluke Prištine o povećanju taksa na robu.

Ljajić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je odluka o neučestvovanju na sastancima iznudjen potez, ali da se koriste svi mehanizmi da se vrši pritisak na Prištinu i medjunarodnu zajednicu kako bi se mere povukle.

On je kazao da Srbija i BiH neće dopustiti da tema povećanih taksi bude tek tako sklonjena sa dnevnog reda, ali da ne mogu da snose posledice zbog svojih odluka zato što ni Priština ne snosi posledice zbog konkretnih koraka koji onemogućavaju trgovinu i CEFTA sporazum.

"Očiglendo da je ovo prešlo na čisto politički teren", rekao je Ljajić i dodao da je reč i o unutrašnjoj borbi izmedju kosovskog premijera i predsednika Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija

Ljajić je kazao da su posledice prištinske odluke velike i da je manjak 40 odsto ako se porede podaci iz novembra i oktobra, manje se robe prodaje na Kosovu, a najveću štetu imaju potrošači i kupci jer su proizvodi skuplji i do 10 odsto.

Ministar je kazao da je reč o odluci koja je i pravno i ekonomski, ali i na druge nečine neobjašnjiva.

Ljajić je rekao da postoje informacije iz jedne velike kompanije da uskoro počinje primena zakona o zaštiti potrošača na Kosovu i Metohiji, koji podrazumeva obavezu da se pored istaknute cene, na proizvod stavi i zastavica države u kojoj je roba proizvedena.

"To je smišljeno da se napravi barijera za plasman srpske robe na tržište Kosova", kazao je Ljajić

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.