AAA

SVET | 25.11.2018 22:00 > 25.11 22:42

Švajcarci protiv subvencija za one koji čuvaju kravama rogove


Švajcarci su danas na referendumu odbacili predlog da se daju subvencije vlade poljoprivrednicima koji dozvole da im koze i krave zadrže rogove, pokazuju zvanični rezultati.

Prema zvaničnim rezultatima 54,7 odsto glasača bilo je protiv te mere, dok je 45,3 odsto bilo za. Oni koji su se zalagali za to da krave zadrže svoje rogove, rekli su da bi se time povećala sreća životinja.

Protivnici mere medju kojima je ključni savez uzgajivača stoke kao i savezna vlada, naveli su da bi ta mera koštala čak 30 miliona dolara godišnje što bi skretalo sredstva s drugih aktivnosti.

Borbu za opstanak kravljih rogova i proceduru za održavanje referenduma pokrenuo je 2010. Armen Kapol iz sela Perefit, u kantonu Jura, na zapadu Švajcarske.

On smatra da su rogovi deo krave i da "niko nema pravo da menja fizički izgled životinja".

Dodatne subvencije namenjene su za radove na štalama koji treba da prilagode mesto gde borave krave kravama, a ne obrnuto.

Kapol je rekao za švajcarsku javnu televiziju da je danas ostvareno nešto veliko, jer su ljudi postali osetljivi na stanje krava.

Uticaj ovog pitanja je više bio zbog spektakla nego zbog suštine. Tri četvrtine krava koje se uzgajaju u Švajcarskoj nemaju rogove i mnoge su prirodno rodjene bez njih.

Švajcarci su danas glasali za još dva pitanja na referendumu. Neko pitanje može da bude stavljeno na glasanje na referendumu ukoliko se peticijom sakupi najmanje 100.000 potpisa. Referendumi se u Švajcarskoj često organizuju nekoliko puta godišnje.

S ubedljivom većinom od skoro 65 odsto Švajcarci su se izjasnili za dozvolu onima koji obezbedjuju osiguranja da tajno nadziru ljude osumnjičene da varaju osiguravajuće društvo.

Gradjani su odbacili treći predlog koji se odnosio na samoopredeljenje, odnosno da se osigura da švajcarski ustav ima prednost u odnosu na medjunarodne ugovore koje je vlada potpisala. Tu ideju je podržavala vodeća populistička stranka u zemlji Švajcarska narodna partija. Oko dve trećine glasača odbacilo je taj predlog.

Ukupan odziv bio je nešto ispod 47 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.