AAA

EKONOMIJA | 05.12.2018 18:05

Nemačka za 18 godina kroz razvojne projekte pomogla Srbiji sa 1,8 milijardi evra

Nemačka je u okviru projekata razvojne saradnje tokom poslednjih 18 godina podržala Srbiju sa 1,8 milijardi evra, izjavio je danas ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

"Tokom ovih 18 godina sprovedeno je 80 projekata tehničke saradnje, kao i gotovo 60 projekata finansijske saradnje", kazao je on na proslavi godišnjice nemačko-srpske razvojne saradnje u Skupštini grada Beograda.

Šib je rekao da su od 2000. godine, kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW, podržane reforme koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu, obnovljive izvore energije, unapredjenje administracije i pravosudja, bolje obrazovanje za mlade, odnosno poboljšanje ukupnih uslova za život gradjana.

"Srbija je kao buduća članica EU važan partner za nas, važna je za razvoj celokupnog regiona i poboljšanje životnih uslova u Srbiji ima posledice i na bolji razvoj u jugoistočnoj Evropi. Za Nemačku Srbija je ključna zemlja u regionu", rekao je on.

Šib smatra da su dobro sprovedeni projekti koje je Nemačka pomogla u Srbiji merilo uspeha i da je svaki gradjanin neposredno ili posredno imao koristi od ovih projekata. "Prvi ugovor o saradnji potpisan je samo 39 dana nakon demokratskih promena 2000. godine, a radilo se o pomoći od 30 miliona maraka za uvoz električne energije", podsetio je nemački ambasador.

Istakao je i da je i u 2018. predvidjeno gotovo 30 miliona evra za buduće projekte u Srbiji, sa težištem na ruralna područja.

Ministarke za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je nemačka pomoć uložila u održivi razvoj i reformske procese u Srbiji.

"Neki od projekata koje je pomogla Nemačka su rehabilitacija i proširenje kapaciteta hidroelektrane Bajina Bašta, a sada se to radi i sa hidroelektranom u Zvorniku. Trenutno 21 opština radi se na uvodjenju sistema daljinskog grejanja uz pomoć sredstava iz Nemačke, dok 24 opštine rade na uvodjenju sistema za prečišćavanje otpadnih voda", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da Nemačka najeveći bilateralni donator razvojne pomoći za Srbiju koja svojim donacijama pomaže održivi razvoj lokalnih samouprava u Srbiji, ali je ocenila da to nije samo izraz solidarnosti, već i političke odluke da se pomognu one zemlje na koje se ozbiljno računa kao važne partnere.

"Finansijska pomoć je važna, ali radi se i o političkoj poruci da Nemačka ozbiljno računa na Srbiju i želi da ona, u trenutku kada postane članica EU, bude društveno i ekonomski razvijenija i uklopi se u zajedničke politike EU", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija je pomoć odgovorno koristila, a Nemačka ostaje "stabilan, važan i pouzdan partner za Srbiju".

"Mi cenimo pomoć Nemačke i verujemo da ćemo nastaviti i politički i ekonomski dobru saradnju na reformama u Srbiji i da će nemački investitori nastaviti da biraju Srbiju kao dobru destinaciju za ulaganje", kazala je ona.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 50.000 ljudi, dok samo u Beogradu radi 50 nemačkih firmi.

Radojičić je rekao da trenutno Beograd uz pomoć Nemačke sprovodi projekat unapredjenja životnog standarda za 145 romskih porodica.

U Skupštini Grada Beograda priredjena je i izložba "Dela znače" na kojoj su prikazani postojeći projekti koji se uz pomoć Nemačke sprovode u Srbiji u različitim oblastima. To su podrška reforme javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća, energetska efikasnost.

Proslava 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije biće održana i u Subotici, Vranju, Trsteniku i Zaječaru u kojima se realizuju značajni projekti u okviru partnerstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.