AAA

EKONOMIJA | 12.12.2018 10:55 > 12.12 11:53

PKS: Evrokomore protiv prištinske takse

Evrokomore su protiv protekcionističkih mera poput odluke Prištine kojom je uvedena carina na robu iz Srbije i BIH i zatražile su od evropskih institucija podršku u rešavaju tog problema, saopštila je Privredna komora Srbije.

O tome je prvi čovek te evropske poslovne asocijacije koja okuplja 46 nacionalnih komora sa više oko 20 miliona privrednika, Kristof Lajtl, obavestio predsednika Privredne komore Srbije i člana Predsedništva Evrokomore Marka Čadeža.

"Evrokomora podržava otvorena tržišta i protiv je protekcionizma. Dakle, podržavamo dobre trgovinske odnose izmedju naših partnera", naveo je Lajtl.

Predsednik Evrokomore i dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije ukazao je da "trgovina igra važnu ulogu u promovisanju mira, slobode i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i da je stabilnost u ovom regionu veoma važna i za Austriju i za EU".

Stoga je EU, kako je kazao, "tražila od Kosova da povuče uvozne carinske tarife i u bliskom je kontaktu sa svim stranama kako bi se razmatrali neophodni koraci za dalji napredak"

"Nastaviće da pomno pratimo ovo pitanje", istakao je Lajtl i izneo uverenje da će se trgovinski odnosi izmedju Srbije i Kosova uskoro normalizovati.

Čadež se više puta od uvodjenja kosovske takse obraćao evropskim institucijama, uključujući i Evrokomoru i najuticajnije evropske komore pojedinačno, ukazujući na posledice odluke institucija u Prištini i apelujući na briselske zvaničnike za podršku u ukidanju takse.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.