AAA

EKONOMIJA | 21.12.2018 14:05 > 21.12 14:07

Dolovac: Mleko u Srbiji zadovoljavajućeg kvaliteta

Mleko u Srbiji je zadovoljavajućeg kvaliteta, ali može da se poboljša kako bi bezbednost hrane bila na najvišem nivou, ocenio je danas direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Nenad Dolovac.

"U saradnji sa mlekarama i poljoprivrednim stručnim službama intenzivno ćemo raditi na podizanju kvaliteta mleka u cilju ostvarenja većeg profita farmera i osiguranja bezbednosti proizvoda", rekao je on.

Dolovac je novinarima koji su obišli Nacionalnu referentnu laboratoriju za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka u Batajnici, kazao da se u toj ustanovi koja je pre nedelju dana dobila akreditaciju, može obaviti veliki broj analiza kvaliteta i bezbednosti mleka.

"Analize se u laboratoriji rade od početka ove godine, u okviru državnog programa praćenja monitoringa kvaliteta mleka na teritoriji Srbije. Koristi se najsavremenija oprema i dnevno mogu da se urade i isporuče analize za oko 5.000 uzoraka", naveo je Dolovac.

Po njegovim rečima, u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka postoje i moderni instrumenti za ispitivanje plesni aflatoksin, kojima se te analize mogu završiti za dva dana.

"Uloga laboratorije nije samo da radi ispitivanje kao što je predvidjeno Zakonom o bezbednosti hrane, nego i da postavlja nove standarde u ispitivanju bezbednosti hrane i da saradjuje sa drugim nacionalnim laboratorijama iz zemalja Evropske unije", kazao je Dolovac.

On je rekao da je cilj da laboratorija postane "lider u pronalaženju novih metoda za proveru kvaliteta hrane kako bi postojao što bolji i efikasniji sistem bezbednosti hrane u Srbiji".

Dodao je da će farmeri, kada pošalju prijavu veterinarskoj inspekciji, "u svakom trenutku moći da provere stanje kvaliteta mleka".

Akreditaciono telo Srbije dodelilo je 13. decembra ove godine sertifikat o akreditaciji kojim se potvrdjuje da je Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka kompetentna za obavljanje poslova ispitivanja bezbednosti hrane.

Time je laboratorija i formalno osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.