AAA

EKONOMIJA | 24.12.2018 13:40

Kostreš: NIS prodat Rusima za vrednost dva Kopernikusa

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš podsetio je da je pre deset godina, na današnji dan, Naftna industrija Srbije (NIS) prodata ruskom Gaspromnjeftu.

Kostreš je poručio da LSV neće odustati od borbe da Vojvodina bude obeštećena zbog tog štetnog ugovora, s obzirom da je najveći deo NIS-a nastao iz vojvodjanskog Naftagasa.
"I danas, kao i čitave decenije, pozivamo vlast u Srbiji da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih gradjana i da barem preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ako je suviše komplikovano da se on raskine, kao i da obešteti Vojvodinu zbog prodaje NIS-a", naveo je Kostreš u saopštenju.

Podsetio je da je vrednost NIS-a bila procenjena na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa vrednim oko sedam milijardi evra, uz obećanje da Kosovo neće biti nezavisno i da će Srbija biti deo gasovoda "Južni tok".

"Obećanja sa ruske strane nisu ispunjena, a koliko je nacionalna naftna kompanija data u bescenje, možda najbolje ilustruje podatak da je kompanija Delta tri godine kasnije prodala lanac prodavnica Maksi za 932,5 miliona evra. Ili, današnjim aršinima, NIS je prodat za dve televizije Kopernikus", naveo je Kostreš.

Po njegovim rečima, tih 400 miliona evra je po svoj prilici NIS zaradio samo tokom prošle i ove godine, a "sve se glasnije čuje" da će zaraditi još kada proda zgradu u Novom Sadu.

"Rezerve nafte i gasa koje je trebalo da ostavimo svojoj deci, kompanija u većinskom ruskom vlasništvu već punu deceniju crpi uz najnižu nadoknadu u Evropi. Plaćaju svega tri, iako zakon propisuje sedam odsto. U svim zemljama rudna renta je veća, a u Rusiji i nekoliko puta veća, dok ovde ne plaćaju ni polovinu od zakonski propisane", rekao je Kostreš.

Dodao je da se taj novac "otima" iz budžeta svih gradjana Srbije, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Turije, Elemira, Kikinde, Mokrina, Zrenjanina, Sečnja, Novog Kneževca, Kanjiže i drugih mesta gde se "gaze njive i razara infrastruktura", dok se crpe nafta i gas.

"Zašto vlast ne štiti sopstvene gradjane i dozvoljava takvu pljačku i poniženje naše zemlje? Da li zna da možda i polovina zaposlenih u NIS-u rade preko lizing kompanija i sigurno nemaju ista prava i plate kao radnici u stalnom radnom odnosu, a naročito ne kao što ih imaju Rusi", upitao je Kostreš.

Podsetio je i republičku i pokrajinsku vlast da je Skupština Vojvodine pre četiri godine usvojila Informaciju o potrebi obeštećenja Vojvodine na osnovu ulaganja njenih gradjana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a.

U dokumentu koji je tada upućen Vladi Srbije, zahtevalo se da Vojvodini bude omogućen udeo u 29 odsto akcija NIS-a koje sad ima Srbija, a samim tim i dividende koje se ubiraju od prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini, sa "poklonjene" vojvodjanske imovine.

"Poručujemo da se posle deset godina nismo umorili i nećemo odustati. Naprotiv, borićemo se još jače", kazao je Kostreš.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.