AAA

EKONOMIJA | 10.01.2019 15:55

Nikolić: BDP Srbije ove godine manji do 0,7 procentnih poena ako se ne ukinu takse za izvoz na KiM

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine biti smanjen od 0,5 do 0,7 procentnih poena ako ne budu ukinute takse za izvoz robe na Kosovo i Metohiju, rekao je danas saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će problem sa izvozom na KiM biti jedan od najvećih "izazova" za ekonomiju Srbije u 2019. godini.

Vlast u Prištini uvela je početkom novembra takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine od deset odsto, osim na robu stranih kompanija, a zatim krajem tog meseca taksu povećala na 100 odsto i obuhvatila svu robu.

"Ako se ove godine ne ukinu takse i omogući izvoz robe na KiM BDP će pasti  od 0,5 do 0,7 procentnih poena a to nikako nije malo", rekao je Nikolić.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je tokom novembra prošle godine industrijska proizvodnja bila manja za jedan odsto nego u istom mesecu 2017. godine, a ključnu ulogu u tome su imali pad proizvodnje motornih vozila i Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu i pad u proizvodnji i izvozu prehrambene industrije, ne samo zbog smanjenja izvoznih cena, već i uvodjenja taksi za plasman robe na KiM.

"Prehrambena industrija se u novembru, kada su uvedene takse obrušila jer je medjugodišnji pad iznosio deset odsto, a prethodna tri meseca pad je bio dva odsto", rekao je Stamenković.

Dodao je da je od januara do oktobra prošle godine na KiM izvezena prehrambena roba u vrednosti 74 miliona evra ili prosečno po 7,4 miliona evra mesečno, a posle uvodjenja taksi od deset odsto izvoz je pao na 3,2 miliona evra mesečno.

Stamenković je rekao da je to samo deo štetnih efekata od taksi jer je ukupna vrednost robe koja je prošle godine izvezena za deset meseci 393 miliona evra.

Ekonomisti: Srbija je sada otpornija na moguću krizu nego 2008. godine

Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji i biće otpornija na moguću novu svetsku krizu, rekao je danas saradnik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sada spoljni dug Srbije manji nego 2008. godine i da su neto devizne rezerve preko deset milijardi evra.

"Devizne rezerve su 2008. godine bile samo tri do 3,5 milijardi evra, a platni deficit je bio oko 24 odsto bruto domaćeg proizvoda i nije imao odakle da se pokrije", rekao je Nikolić.  

Na pitanje zašto je Narodna banka Srbije (NBS) ograničila rok i visinu keš kredita Nikolić je rekao da je to učinjeno iz predostrožnosti.

NBS je naložila bankama da od 1. januara ove godine skrate rokove na koje gradjanima daju gotovinske kredite na osam godina ove, a 2021. na najviše šest godina, dok su autokrediti mogući na osam godina. Ukupna zaduženost, odnosno rate, ne mogu biti veće od 60 odsto plate ili penzije.

"Plasmani banaka su u poslednje dve godine okrenuti stanovništvu jer su banke tu videle prostor da poprave svoje poslovanje, pa je zaduženost stanovništva počela ubrzano da raste, mada još nije zabrinjavajuća", rekao je Nikolić.

Dodao je da banke imaju ogromnu količinu novca koji treba negde da plasiraju i da to teže ide sa kompanijama koje su zbog loših kredita obazrivije, pa je prostor pronadjen kod stanovništva.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.