AAA

EKONOMIJA | 18.01.2019 15:40 > 18.01 15:51

Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

Siniša Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, istakao da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija nego pre nekoliko godina, a pre svega zahvaljujući dobrim makroekonomskim rezultatima i fiskalnoj konsolidaciji.

Učešće Srbije u radu savetodavnih organa Svetske banke odvija se preko konstituence Švajcarske, koja zastupa interese zemlje.

"Razmatrće se novi Okvir za saradnju sa Svetskom bankom, koji se donosi za narednih nekoliko godina, a koji će se zasnivati na drugačijim osnovama nego postojeći, pre svega zahvaljujući tome što nam je ekonomija trenutno mnogo stabilnija", rekao je Mali.

Postojeći Okvir za saradnju, koji važi do sledeće godine, predvidja odobravanje 13 novih zajmova ukupne vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,45 milijardi evra), a najveći deo njih se odnosi na zajmove za implementaciju razvojnih politika.

Mali je rekao da su, kada je reč o saradnji u ovoj godini, na osnovu budžeta Srbije za 2019. godinu planirana nova zaduženja po osnovu kredita Svetske banke do iznosa od 465 miliona američkih dolara.

"To su projekti koji su namenjeni za unapredjenje katastra nepokretnosti, unapredjenje e-uprave, olakšavanje regionalne trgovine i transportne olakšice, modernizaciju poreske administracije i podsticanje rasta preduzetništva", rekao je ministar finansija.

Gruber je rekao da je saradnja Srbije i Svetske banke na zavidnom nivou, kao i da će uskoro započeti proces izrade novog Okvira za saradnju u narednih nekoliko godina.

"Saradnja Svetske banke sa nekom zemljom je uvek bazirana na nekom dogovorenom okviru, koji se odnosi na period od četiri ili pet godina. Za Srbiju se postojeći okvir završava 2020. godine, tako da je neophodno da započenemo pripreme za novi okvir i to će biti prilika za Srbiju da identifikuje šta će biti njeni prioriteti", rekao je Gruber.

On je istakao da postoji dobra saradnja u mnogim oblastima i da mu je drago što je Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) veoma aktivna u Srbiji po pitanju privatnog sektora, a posebno kada je reč o velikim projektima kao što je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Pored Švajcarske, u konstituenci u Svetskoj banci se nalaze i Poljska, Republika Srbija, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Grupaciju Svetske banke čine Medjunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Medjunarodna finansijska korporacija (IFC), Medjunarodna asocijacija za razvoj (IDA), Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Medjunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.