AAA

EKONOMIJA | 04.02.2019 14:25 > 04.02 14:25

Lazard će biti privatizacioni savetnik Komercijalne banke

Francuska konsultantska kuća Lazard biće savetnik u izboru strateškog partnera Komercijalne banke, o čemu će sa Ministarstvom finansija Srbije ugovor potpisati u sredu, 6. februara, rečeno je danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

Lazard je bio i savetnik pri izboru koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu koju je dobio francuski Vansi erports.
Ta konsultantska kuća je savetovala i Telekom Srbija prilikom neuspešne privatizacije 2015. godine kada ponude nisu zadovoljile Vladu Srbije.

Ministarstvo finansija pozvalo je u oktobru prošle godine vodeće medjunarodne firme da dostave izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovodjenje plana prodaje akcija Komercijalne banke Beograd koje su u vlasništvu Republike Srbije.

Od savetnika se očekuje da posle detaljne analize prilika na tržištu, različitih modela privatizacije, kao i analize konkurencije na tržištu, predloži najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke u vlasništvu države sa ciljem izbora pouzdanog partnera i maksimizacije efekata od prodaje kapitala.

U vlasništvu države je 41,74 odsto akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43 odsto kapitala, a Fond IFC 10,15 odsto.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. godine dokapitalizacijom od 70 miliona evra, a privatizacija je bila planirana za 2009. godinu, ali je prodaju zaustavila svetska ekonomska kriza.

Posle toga je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu je ušao i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra.

Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona evra, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu.

Komercijalna banka ima mrežu od 202 filijale i ekspoziture u Srbiji sa 2.770 zaposlenih, kao i banke u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.