AAA

EKONOMIJA | 04.02.2019 17:15 > 04.02 17:21

Djordjević: Očuvaćemo stare zanate u Srbiji

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije će u narednom periodu raditi na očuvanju starih zanata, kao i povećanju broja drugih deficitarnih zanimanja, izjavio je danas ministar Zoran Djordjević prilikom uručenja sertifikata polaznicama obuke ručnog tkanja, necanja i veza.

On je kazao da je 106 žena iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva uspešno završilo program obuke za tržište rada koji podržava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

"Stari zanati u Srbiji imaju trend da nestanu, a mi to želimo da sprečimo. Zato ćemo u narednom periodu organizovati još aktivnosti koje će imati za cilj da zainteresuju ljude da ovladaju starim veštinama i da se time bave u budućnosti", rekao je Djordjević.

Ministar je dodao da je na taj način moguće radno osposobljavanje trajno nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja.

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je cilj programa obuke za tržište rada da se smanji broj osoba na evidenciji nezaposlenih ljudi u Srbiji.

"Ovom obukom su žene dobile novi vid stručnog usavršavanja, a Ministarstvo za rad je pokazalo da ulaže u ljudski kapital i radi na unapredjenju radne snage", rekao je on.

Martinović je najavio da će i u 2019. u Srbiji biti organizovane različite obuke za sticanje novih znanja, veština i prekvalifikacija.

"Planiramo da u te obuke ove godine uključimo oko 2.000 nezaposlenih lica", rekao je Martinović.  

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simović naveo je da je u tom gradu obuku ručnog tkanja, necanja i veza završilo pet žena.

"Na ovaj način su skoro zaboravljene veštine i stari zanati ponovo oživeli", ocenio je Simović.

On je ukazao da je obuka ručnog tkanja doprinela "ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena u Srbiji".

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da to udruženje okuplja ljude koji žele da očuvaju kulturno nasledje Srbije i ocenila da je potrebno da mladi u Srbiji budu više zainteresovani za stare zanate.

"Učenje starih zanata, bilo da je reč o ručnom tkanju, necanju ili vezu je prilika da žene dobiju veći prostor na tržištu rada i steknu mogućnost da se profesionalizuju", kazala je Jovanović.
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.