AAA

EKONOMIJA | 18.02.2019 17:35 > 18.02 19:02

Zaev: Cilj je da se Zapadni Balkan povezuje, najviše na ekonomskom planu


Ekonomski tim vlade Severne Makedonije, predvodjen premijerom Zoranom Zaevom, razgovarao je danas sa delegacijom Komorskog investicionog foruma, asocijacije šest vodećih komora regiona, o poboljšanju konkurentnosti ekonomija regiona kroz povezivanje biznis zajednica.

Delegaciju tog regionalnog foruma predvodili su predsednik Komorskog investicionog foruma, prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež i njegov zamenik, predsednik severnomakedonske privredne komore Branko Azeski.

Pred početak sastanka u Skoplju, Zaev i makedonski vicepremijer za ekonomska pitanja Kočo Andjušev su ukazali da je značajno da se komore Zapadnog Balkana udružuju i da se razgovara o produbljivanju ekonomske saradnje.

"Razmenićemo iskustva, razmišljanja i ideje o tome kako da intenziviramo saradnju Severne Makedonije i zemalja regiona. Razgovaraćemo o tome kako da poboljšamo konkurentnost naših ekonomija preko povezivanja biznis zajednica šest zemalja Zapadnog Balkana, kako da povećamo trgovinsku razmenu i da radimo na većoj ekonomskoj saradnji i trgovinskoj integraciji", rekao je Zaev.

To je, kako je naveo, obaveza koja proizlazi iz Berlinskog procesa za saradnju zemalja Zapadnog Balkana, ali je i činjenica koje su svi svesni da su kompanije iz regiona na evropskim i globalnim tržištima jače i konkurentnije "ako grade sinergiju i ako nastupaju zajednički".

"Cilj je da Zapadni Balkan nastavi da se povezuje, najviše na ekonomskom planu jer svi želimo da gradjani naših zemalja osete brzi ekonomski dobitak od naše saradnje. Današnji sastanak je definitivno korak ka ostvarivanju ove zajedničke ambicije", rekao je Zaev.

Kazao je da će vlade zemalja regiona biti snažnije, a gradjani zadovoljniji, kada komorsko udruživanje "iznedri zdrave kritike, ali i da pomoć pri implementaciji pravih rešenja".

Komorski investicioni forum je, kako je saopšteno, asocijacija šest privrednih komora regiona Zapadnog Balkana, u kojoj su Privredna komora Severne Makedonije, Unija privrednih komora Albanije, Komora za spoljnu trgovinu BiH, Privredna komora Srbije, Privredna komora Crne Gore i Privredna komora Kosova i on "radi aktivno na ekonomskim aspektima formiranja Regionalne ekonomske zone".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.