AAA

EKONOMIJA | 21.02.2019 15:45 > 21.02 15:53

Ružić: Pobednici takmičenja za dobru lokalnu upravu pokazuju da se zakoni u Srbiji primenjuju(VIDEO)


Predrasuda je da se u Srbiji zakoni ne primenjuju adekvatno, a to dokazuju pobednici Nacionalnog takmičenja za najbolju praksu u primeni principa dobre uprave, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić.

On je na dodeli nagrada u okviru projekta "Unapredjenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou" rekao da su "nagrade pripale vizionarima" koji rade u lokalnim samoupravama.

Taj projekat kao deo programa "Podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapredjenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti-Swiss PRO" realizuju Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Nagrade za 2018. godinu od po 3.000 dolara u kategorijama efikasnosti i delotvornosti, transparentnosti i javnosti u radu, odgovornosti i vladavini prava i ravnopravnosti i odsustvu diskriminacije, pripale su gradskoj upravi Novog Pazara, opštinama Ruma i Vlasotince i gradskoj upravi beogradske opštine Vračar. Osam opština je dobilo posebna priznanja.

"Država je donela Zakon o e-upravi koji je primenila uprava Novog Pazara i uvela e-pisarnicu preko koje gradjani podnose predstavke", rekao je Ružić.

Dodao je da je Ruma efikasno sprovela Zakon o lokalnoj samoupravi, gradovima i opštinama koji propisuje da se gradjani konsultuju oko toga gde i šta graditi novcem iz budžeta.

Tim zakonom je, kako je rekao, omogućeno i da se lokalne samouprave udružuju što su sprovele u praksi opštine Vlasotince i Bojnik i gradnjom azila rešile problem napuštenih pasa.

"Da su svi gradjani podjednako važni pokazala je beogradska opština Vračar koja realizuje strategiju unapredjenja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom", rekao je Ružić.

Istakao je da je "zadatak tog Ministarstva i Vlade da stvori upravu po meri svih nas".

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge rekao je da ta zemlja pruža Srbiji podršku u uspostavljanju dobre uprave na lokalnom nivou i da se sada pokazuju rezultati."

"Dobra uprava je preduslov za društveno-ekonomski razvoj, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava", rekao je Ge.

Dodao je da je uveren da ima dosta lokalnih samouprava koje će primeniti principe dobrog upravljanja.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić ocenio je da je uloženo dosta truda i rada da se uz finansijsku pomoć Švajcarske ostvare dobri rezultati.

"Uključeni smo u sve procese funkcionisanja lokalnih samouprava, od planiranja do organizovanja obuke da bi lokalna uprava postala moderan servis gradjana", rekao je Staničić.

Šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji Mikela Telatin rekla je da joj je drago što su zajednički napori urodili plodom i poboljšali život gradjana, posebno marginalizvanih grupa.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.