AAA

EKONOMIJA | 12.03.2019 15:50 > 12.03 15:50

Ljajić: Usaglašen tekst sporazuma sa Evroazijskom unijom


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina danas su u Moskvi usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Današnjom rundom razgovora izmedju Ljajića i Nikišine rešena su sva sporna pitanja u pregovorima koji traju od 2016. godine.

Ljajić je agenciji Beta rekao je da je u Moskvi "dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse".

Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima je Srbija do sada imala bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan, precizirao je on.

"Nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više roba na bescarinskom režimu, nego što smo imali do sada. Tako će naši proizvodjači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira. Osim toga, dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Inače, ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu", objasnio je Ljajić.

Kako je dodao, novi sporazum sadrži i druge elemente koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će domaćim proizvodjačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od preko 180 miliona ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.