AAA

EKONOMIJA | 25.03.2019 17:15 > 25.03 17:15

Izvršeni integrisani inspekcijski nadzori u oblasti radnih odnosa i bezbednosti

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da su inspektori rada iz Odeljenja inspekcije rada u Šapcu obišli stambeni objekat u Oblakovskoj broj 9 u Beogradu i utvrdili da zaposleni na gradilištu ne koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Utvrdjeno je da zaposleni na gradilištu ne koriste sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, da ivice objekta pored kojih se izvode radovi nisu obezbedjene postavljanjem zaštitnih ograda, a da kablovi koji služe za napajanje strujom opreme za rad nisu dodatno zaštićeni.

Kontrola je obavljena 14, 15. i 19. marta 2019. godine u okviru integrisanog inspekcijskog nadzora, kojom je obuhvaćena oblast radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu po anonimnoj prijavi članova kolegijuma ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića.

Inspektori su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca Gradnja Berkić, koji je izvodjač radova, zbog utvrdjenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa (12 ljudi na radu "na crno"). Takodje, zbog ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih inspekcija je donela rešenje o zabrani rada pri obavljanju poslova zidanja zidova potkrovlja.

Kako je saopšteno, zabrana rada će trajati dok se ne otklone okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih, odnosno dok se ne obezbedi korišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je apelovalo na gradjane da svaku sumnju na kršenje radničkih prava, ugrožavanje bezbednosti i zdravlja na radu radnika i kršenje ostalih zakonom propisanih prava i obaveza prijave Inspektoratu za rad besplatnim pozivom na broj telefona 0800 300 307.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo nastaviti redovne i vanredne inspekcijske nadzore kako bi stalo na put nebezbednom radu, radu na crno i ostalim nepravilnostima koje nisu u skladu sa zakonom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.