AAA

EKONOMIJA | 09.04.2019 15:35 > 09.04 15:48

Trivan: Predlog za pregovaračku poziciju za poglavlje 27 do kraja godine na Vladi (VIDEO)


Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je danas da će predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27, o zaštiti životne sredine, biti usvojen na Vladi Srbije do kraja ove godine.

On je na konferenciji "Poglavlje 27 životna sredina:od politike do implementacije" u procesu integracije Srbije u EU u Beogradu rekao da je predlog pregovaračke pozicije spremljen godinu dana pre roka, "brže i bolje nego što se mislilo".

"Za godinu i po uložili smo neverovatan trud da bi videli gde smo i znali dijagnozu. Imamo perfektne ljude u ministarstvima, na fakultetima i institutima i krčimo put za lokalne samouprave kojima će biti neophodna pomoć u izradi tehničke dokumentacije", rekao je Trivan, negodujući što su na taj skup došli predstavnici samo oko 60 lokalnih samouprava od 160 koliko ih ima u Srbiji.

On je rekao da će "Srbija u pregovarački proces ući bez laganja da ne bi kasnije morala da plaća penale za neispunjena obećanja".

Za investicije u projekte u zaštiti životne sredine Srbiji će, prema njegovim rečima, biti neophodno oko 15 milijarde evra i po sistematizaciji, umesto sadašnjih 250 biće potrebno 560 zaposlenih.

"Neću se smiriti dok svaka opština ne bude imala bar jednog zaposlenog radnika, zaduženog da brine o životnom okruženju i inspektora koji će da kontroliše", rekao je Trivan i pozvao predstavnike lokalnih samouprava da rade projekte i traže pomoć ministarstva kada god im je potrebna.

Za realizaciju projekata za zaštitu životne sredine, kako je rekao, obezbedjen je povoljan kredit od 200 miliona evra i sada je potrebno pripremati neophodnu dokumentaciju.

"Para će biti, radite projekte i ne trošite novac nenamenski jer će biti krivičnih prijava", rekao je Trivan obraćajući se predstavnicima lokalnih samouprava.  

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić rekao je da je ta organizacija učestvovala u izradi uredbe o naknadama za zaštitu životne sredine i spremna je da se uključi u rešavanje otvorenih pitanja da bi se obezbediila nedostajuća sredstva za zaštitu životne sredine.

On je rekao da je "SKGO prepoznata kao dobar partner za pregovaračko poglavlje 27, a da je važna i interesantna njegova cena".

"Ministar za zaštitu životne sredine kaže da će Srbiji biti neophodno oko 10  do 15 milijardi evra da bi ispunila zahteve EU o zaštiti okoline i to nas podstiče da identifikujemo probleme i pokušamo da ih rešimo", rekao je Staničić.

Dodao je da ga brine to što naknada za zaštitu životne sredine nije utvrdjena zakonom već će se regulisati uredbom.

SKGO se, prema njegovim rečima, od početka bavi temama iz 35 poglavlja, neophodnih da bi se ispunili uslovi EU u procesu integracije Srbije i "identifikovala je da 21 poglavlje ima značajan uticaj na lokalnu samoupravu".

Naveo je da je SKGO uradila analizu uticaja 14 poglavlja na lokalnu sredinu i da se one koriste kao primeri dobre prakse, a da će ta organizacija i ubuduće raditi priručnike i obuke za stručne kadrove za zaštitu okoline u lokalnim samoupravama.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin rekao je da je zaštita životne sredine "dugoročan pozitivan, ali mukotrpan proces".

"Srbija treba da koristi postojeća znanja medju kojima je i švedsko iskustvo", rekao je Lundin i izrazio nadu da će srpska Vlada Evropskoj koisiji ove godine poslati konačnu verziju za pregovaračko poglavlje 27.

Istakao je da švedska ambasada trećinu njenog budžeta troši za rad na zaštiti životne sredine u Srbiji i da je zadovoljan napretkom u toj oblasti.

"Put do evropskih standarda u zaštiti životne sredine je dug, posebno zbog ograničenih sredstava. Švedska radi sa SKGO projekte u Kruševcu, Nišu, Čajetini, Leskovcu, Čačku", rekao je Lundin i dodao da "ponekad nije lepo videti divlje deponije smeća pored puta i da taj problem treba otkloniti".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je zaštita životne sredine "važan segment društvenog razvoja, a ne samo jedno od poglavlja na putu ka EU jer je reč o kvalitetu sredine u kojoj živimo, vodi i vazduhu koje konzumiramo".

"Od januara sledeće godine politika zapošljavanja će biti relaksiranija pa će se primenjivati novi koncept zapošljavanja", rekao je Ružić i precizirao da će to omogućiti lokalnim samoupravama da zaposle stručnjake koji će brinuti o zaštiti životne sredine i preuzmu odgovornost za realizovanje projekata iz te oblasti.

Načelnik odeljenja za EU integracije Sandra Milićević Sperlić rekla je da pregovarački proces zavisi od brzine kojom se realizuju zahtevi EU i dodala da će se za neke propise tražiti prelazni periodi.

"Neophodno je izgraditi 359 postrojenja za prečišćavanje vode i povećati preradu komunalnog otpada jer je 2016. godine preradjivano samo tri odsto", rekla je Milićević Sperlić i dodala da u Srbiji postoji 3.500 neuredjenih deponija.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.