AAA

EKONOMIJA | 12.04.2019 20:20 > 12.04 20:20

Asocijacija proizvodjača malina i kupina: Vlada ispunila nekoliko naših zahteva

Vlada Srbije je ispunila nekoliko zahteva proizvodjača malina i kupina medju kojima je i otpis duga zbog suše 2013. godine za mineralno djubrivo koje im je isporučeno godinu dana ranije iz Republičkih robnih rezervi po subvencionisanim cenama, rekao je večeras predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da će proizvodjačima tog voća od 300 miliona dinara duga biti otpisano 90 miliona jer je 210 miliona ranije otplaćeno.

"Vlada je obećala da će razmotriti mogućnost da proizdvodjačima koji su izmirili dug od 210 miliona dinara vrati novac", rekao je Radović.

Proizvodjači malina i kupina, prema njegovim rečima, zbog tog duga nisu mogli prethodnih godina da dobiju repromaterijal iz Robnih rezervi.

Radović je kazao da je Vlada formirala i radno telo koje će upravljati timovima stručnjaka koji treba da izadju na teren i utvrde zašto se malina suši.

"Mislili smo da se stabla malina suše zbog niskih temperatura ali se sve više sumnja da je reč o nekoj vrsti bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen", rekao je Radović.

Dodao je da se malina masovno suši u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, a nešto manje na jugu Srbije.

Vlada Srbije je, kako je rekao Radović, usvojila i prelog da proizvodjačka cena maline bude 139,3 dinara za kilogram, koju je utvrdio tim stručnjaka.

"Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da će se iz budžeta obezbediti novac za kupovinu sadnica maline koje će biti ponudjene proizvodjačima po subvencionisanim cenama od 65 odsto", rekao je Radović.

Podsetio je da su malinari tražili da bude formiran tim od predstavnika policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji će utvrditi ko otkupljuje, izvozi i uvozi maline.
 
"Vlada je obećala da će ispuniti i taj zahtev", rekao je Radović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.