AAA

EKONOMIJA | 14.04.2019 15:35 > 14.04 15:35

B92:Predstavnici udruženja CHF napustili su pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.

Predstavnici udruženja gradjana koji su zaduženi u švajcarskim francima CHF Srbija napustili su pregovore sa predstavnicima vlade i banaka, objavljeno je danas na sajtu B92.

Oni su, kako se navodi, nezadovoljni time što se novim tekstom propisa o lakšoj otplati kredita u švajcarcima pravi veliki ustupak bankama, a to je da je ugovaranje valutne klauzule bilo zakonito iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan.
I pored toga, ministar finansija Siniša Mali uveren je da će leks specijalis za zadužene u švajcarcima biti usvojen u ponedeljak, kada je zakazan i protest udruženja bankarskih korisnika Efektiva, koji su ranije odbijali da sednu za pregovarački sto.

Predstavnik udruženja Efektiva, Boško Cerović, rekao je da članovi tog udruženja nisu išli na pregovore, jer je njihov stav da o zakonu i zakonskim odredbama ne treba pregovarati.

"Nije bilo mesta ovim pregovorima posle jasno izrečenog stava Vrhovnog kasacionog suda o tome da je indeksacija kredita u švajcarskim francima bila nezakonita i posle rešenja koje je Kasacioni sud predložio da se izvrši konverzija tih kredita u evro kredite po paritetu na dan kada su pušteni u tečaj i sa kamatom koja je važila tada za evro kredite", rekao je on.

Dodaje je i da svaka vrsta pregovora preko toga nema nikakvog smisla, naročito zato što je počelo da se najavljuje da će biti neke pomoći bankama iz budžeta.

Kako je navedeno na sajtu B92 član Upravnog odbora Udružanja CHF Srbija, Marko Vasić, rekao je da su oni učestvovali u pregovorima jer pokušavaju sa bankama da razgovaraju još od 2010. godine, a ovo je bila prva šansa da svi sednu za jedan sto i kažu svoje stavove. Medjutim, zapelo je kod valutne klauzule.

"Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju", rekao je on.

Istakao je da je ono čemu se najviše protive izdvajanje novca poreskih obveznika za banke.

"Ono čemu se najviše protivimo je ako je neko kriv, a to su banke, i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen njima da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit. Ne da predju da rade u profit, nego i dalje ostaju u ekstra profitu, a pritom država da im daje pare za to", kazao je Vasić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.