AAA

EKONOMIJA | 23.04.2019 14:05 > 23.04 14:17

Djordjević: Članovi Socijalno-ekonomskog saveta u budućim izradama izmena i dopuna zakona (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je da je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) predloženo da članovi tog saveta učestvuju u budućim izradama izmena i dopuna zakona, kao članovi radnih grupa.  

"Ministarstvima ću poslati pisma u kojima ću ministre zamoliti da članovi SES-a u tome učestvuju, jer smatram da ćemo tako moći preventivno da delujemo na potencijalne nepravilnosti", kazao je on novinarima posle sednice SES-a kojom je prvi put predsedavao.

Djordjević je naveo da se na sednici razgovaralo o učešću SES-a na 108. zasedanju Medjunarodne organizacije rada, koje se ove godine održava u Ženevi, kao i o izvršenju budžeta tog saveta u periodu od januara do marta 2019.

"Na sledećoj sednici razmatraćemo i niz inicijativa koje se odnose na poreske zakone i poresku administraciju, na penziono i invalidsko osiguranje, kao i na postupak upisa u katastar nepokretnosti", rekao je ministar.

Po njegovim rečima, na sledećoj sednici SES-a biće predstavljena i analiza inicijative za ukidanje kaznenih poena za radnike koji su zbog objektivnih okolnosti otišli u penziju pre 65 godina starosti.

"Ministarstvo za rad i Ministarstvo finansija će tada dati svoj stav o tom pitanju", dodao je Djordjević.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je u Srbiji neophodno ukloniti ili pojednostaviti administrativne barijere odnosno "nepotrebne birokratske procedure" kako bi se olakšalo poslovanje privrednih subjekata.

"To će dovesti i do toga da gradjani svakodnevno normalno žive. Iz tog razloga, naša organizacija predlaže hitnu akciju ukidanja administativnih procedura", ukazao je on.

Nenezić je ocenio da će na taj način donošenje propisa i sprovodjenje procedura u Srbiji biti brže i lakše.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da ministar finansija Siniša Mali nije prisustvovao današnjoj sednici SES-a, kao što je bilo predvidjeno i zato je, po njegovim rečima, razmatranje mnogih inicijativa i predloga odloženo za narednu.

"Nije mi jasno zašto država ne pokazuje brigu o radnicima koji su radili 40 godina, napunili godine života, nisu mogli da se zaposle i sada imaju kaznene poene kada primaju penzije. Ti kazneni poeni uopšte nisu mali", kazao je Orbović.

On je podsetio je da je Vlada Srbije usvojila zakon "leks specijalis" koji je zaduženima u švajcarskim francima omogućio da izmire svoje obaveze prema bankama.

"To je korektan odnos države koja je pokazala brigu prema jednoj grupaciji ljudi. Medjutim, to nije pokazala kada je reč o kaznenim poenima", dodao je Orbović.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kazao je da će uskoro na sajtu SES-a javnost imati priliku da sazna šta je bilo na dnevnom redu sednica tog saveta, koje inicijative su pokrenute i da li su završene.

"Onda ćemo videti gde su te ključne tačke na kojima treba napraviti proboj jer su trenutno ostvarenja naših kolegijuma jako mršava", ocenio je Stojiljković.

Dodao je da delovanje SES-a treba da se učini moćnijim.

"Sedeti ovde, a biti svestan da se odlučuje na nekim drugim mestima, odnosno da neke druge poslodavačke organizacije donose odluke, umesto da se to čini kroz socijalni dijalog, je činjenica koja užasno frustrira", kazao je on.

Stojiljković je precizirao da je reč o uticaju korporativnog kapitala iz stranih privrednih komora.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.