AAA

EKONOMIJA | 25.04.2019 17:05 > 25.04 17:05

Ružić: Inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate za do 20 odsto

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da su inspektorima u 94 opštine u Srbiji povećane plate za do 20 odsto i najavio da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnih savetnika, a time i veći koeficijent i veću platu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ružić je u Čačku gde se obeležava Dan inspektora, rekao da reforma inspekcija ne bi bila moguća da nema sinergije, usaglašenog stava i spremnosti države da u takvu promenu krene.

"Pokazali smo na konkretnoj reformi kakve rezultate dobijamo kada udružimo stavove privrednika, iskustva inspektora, kapacitete i volju Vlade Srbije i razumevanje gradjana", kazao je ministar.

On je naveo da su prošle godine 354 inspektora u Srbiji prošla obuku po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine se očekuje da Nacionalna akademija udvostruči broj realizovanih obuka.

Ministar je podsetio da su obezbedjeni i novi mehanizmi za rad inspektora poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.

"Time smo dobili usaglašen, organizovan, savremen nadzor gde represivne mere ostavljamo za nesavesne privrednike, a onim privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom pružamo podršku i savet", rekao je Ružić.

On je istakao da četiri inspekcije već uspešno rade na platformi eInspektor, a da je u planu da do kraja leta budu uključene i druge i da na taj način bude zaokružena digitalizacija inspekcijskog nadzora.

"Uspeli smo da obezbedimo da Vlada usvoji i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i osvestimo značaj inspekcija u toj borbi, ali i da se obavežemo na povećanje broja inspektora i opremanje inspekcija", dodao je ministar.

On je podsetio da je ministarstvo, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.

"Srbija ima više od 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 njih zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj", kazao je Ružić.

Ministar je dodao da je analiza pokazala i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad.

"U poredjenju sa EU, Srbija ima četiri puta manje inspektora, a to se najviše oseća na lokalu", rekao je Ružić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.