AAA

EKONOMIJA | 07.05.2019 13:45 > 07.05 13:45

MAT: Pad industrijske proizvodnje u martu 2,8 odsto zbog remonta postrojenja u naftnoj industriji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu ove godine imala je medjugodišnji pad od 2,8 odsto, a glavni razlog je manja proizvodnja preradjivačke industrije za 5,8 odsto, istakli su danas autori ekonomskog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

"Pad proizvodnje preradjivačke industrije u martu je uglavnom posledica zaustavljanja proizvodnje u naftnoj industriji koje se dogadja približno jednom u dve godine, zbog remonta postrojenja", rekao je urednik MAT-a Ivan Nikolić na promociji novog broja tog biltena Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.
On je naveo da bi u slučaju da je naftna industrija u martu ove godine ostvarila proizvodnju kakvu je imala u istom mesecu prošle godine, preradjivačka industrija imala porast od oko 1,6 odsto.

Po proceni saradnika MAT-a, u narednim mesecima preradjivačka industrija će imati rast koji će u 2019. godine verovatno premašiti dva odsto, koliki je bio rast prošle godine, ali će biti niži od šest odsto, koliko je iznosio u tri uzastopne godine, od 2015. do 2017.

Kako je ukazano, proizvodnja elektroprivrede je u martu povećana za 7,3 odsto, a rudarstava za 3,2 odsto, dok je hemijska industrija medjugodišnje opala za 14,3 odsto.

Proizvodnja motornih vozila je u prvom tromesečju prepolovljena, odnosno medjugodišnji pad je bio 52 odsto, čemu je najviše doprinela manja proizvodnja u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.