AAA

EKONOMIJA | 09.05.2019 16:00 > 09.05 16:06

Završena integracija Vojvodjanske banke i OTP banke Srbija (VIDEO)


Vojvodjanska banka i OTP banka Srbije završile su jednu od najkomplikovanijih integracija na domaćem finansijskom tržištu i nastaviće da posluju pod imenom Vojvodjanska banka, objavljeno je danas.

Objedinjena banka sada je šesta po veličini na tržištu Srbije sa skoro šest procenata tržišnog učešća, više od milion klijenata i treća je po veličini po mreži filijala, a zapošljava 2.000 ljudi.

"U procesu integracije koji je bio izuzetno složen i zahtevao je veliko učešće svih zaposlenih ostvarili smo odlučne poslovne rezultate. Udruživanjem dve banke otvoren je put da konsolidovana banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu", rekao je novinarima predsednik Izvršnog odbora Vojvodjanske banke Predrag Mihajlović.

On je istakao da su tokom procesa integracije Vojvodjanska banka i OTP banka Srbija ostvarile najbolji rezulat u poslednjih deset godina. Na početku procesa, krajem 2017. godine, kada je OTP banka kupila Vojvodjansku banku koja je bila u vlasništvu Nacionalne banke Grčke, objedinjena banka je zauzimala šestu poziciju po tržišnom učešću u Srbiji.

Trend uspešnog poslovanja, kako je kazao Mihajlović, nastavljen je i u prva četiri meseca ove godine kada je  ostvarena dobit od 58,7 miliona evra, a ukupna aktiva je uvećana za 17 procenata i iznosi 1,7 milijardi evra.

"Posebno smo ponosni što smo ostvarili najveći rast u našoj matičnoj OTP grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29 odsto i bolju naplatu rizičnih plasmana, tako da su nanaplativi krediti smanjen na pet odsto", rekao je Mihajlović i dodao da su ukupni krediti stanovništvu veći za 15 odsto, a privredi za 18 odsto, skoro duplo u odnosu na rast tržišta.

Član Izvršnog odbora Vojvodjanske banke Nenad Bungin je rekao da su značajni rezultati ostvareni u poslovanju sa stanovništvom, gde je najveći rast bio gotovinskih kredita od 21 odsto, čime banka zauzima skoro 10 odsto tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29 odsto uz tržišno učešće od 5,6 odsto.

"Digitalizacija poslovanja je prioritet, u čemu je naša grupa medju vodećim u čitavoj Evropi", rekao je Bungin.

Madjarska OTP grupa posluje u 10 zemalja regiona, ima 18,5 miliona klijenata i zapošljava više od 35.000 ljudi, a njena aktiva je 45,4 milijarde evra. Profit te grupe je na kraju 2018. godine bio je preko milijardu evra.
CELOKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.