AAA

EKONOMIJA | 14.05.2019 14:50

SKGO počeo elektronsku obuku zaposlenih u lokalnim samoupravama o ekonomskom razvoju (VIDEO)


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) počela je danas elektronsku sertifikovanu obuku predstavnika lokalnih samouprava koja se odnosi na lokalni ekonomski razvoj, a čiji je cilj da se potencijali i resursi gradova i opština iskoriste na najbolji način.

Na uvodnom sastanku, uoči četvoronedeljne obuke, istaknuto je da su se za ovo usavršavanje prijavila 133 predstavnika lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Cilj obuke je da službenici na lokalnom nivou razviju kapacitete i unaprede znanje za analiziranje podataka i donošenje odluka od značaja za lokalni ekonomski razvoj u sektorima koje prepoznaju kao konkurentne na lokalnom nivou.

Predvidjeno je da na obuci polaznici obrade devet teme medju kojima su one o komparativnim i konkurentskim prednostima lokalne samouprave, o merama podrške preduzetništvu, oblicima investiranja sa posebnim osvrtom na javno-privatno partnerstvo, o izradi investicionog programa.

Generalni sekretar SКGO DJordje Staničić rekao je da će na kraju obuke polaznici dobiti sertifikat Nacionalne akademije za javnu upravu koja je u skladu sa programom stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

Dodao je da je u pitanju mentorska obuka koja svakoga dana, u trajanju od pola sata, daje mogućnost učenja uz posao.

"Kroz obuku se daju osnovna znanja polaznicima, ali potrudićemo se da kroz pakete podrške jednom broju opština koje su se prijavile omogućimo i sveobuhvatniju obuku zaposlenih", kazao je Staničić.

Podsetio je da su obuke i usavršavanje zaposlenih u lokalnim samoupravama postale deo zakona, a u vezi su i sa karijernim napredovanjem.

"Mi smo u poslednjih pet godina obučili oko 4.000 ljudi u različitim oblastima, a ova je specifična, jer je od 2007. godine lokalni ekonomski razvoj u nadležnosti lokalnih samouprava", rekao je Staničić.

Obuku su podržali Vlada Švedske u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU", kao i Američka agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Projektni menadžer USAID Siniša Čadjo rekao je da je poboljšanje administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava bitno za privlačenje investicija i kreiranje novih radnih mesta.

Dodao je da je uloga lokalnih vlasti da omogući povoljniju poslovnu klimu i pojednostavi procedure za poslovanje, kako bi ulagači došli i ostali.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.