AAA

EKONOMIJA | 31.05.2019 18:00 > 31.05 18:12

Proizvodjači kojima je obustavljen izvoz u Rusiju: Radimo na ispunjavanju zahteva

Kompanije iz Srbije kojima je privremeno obustavljen izvoz na rusko tržište saopštile su danas da već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe i da saradjujući medjusobno, ali i sa svim relevantnim državnim institucijama.

Privremeno je obustavljen uvoz mesa i mesnih preradjevina u Rusiju kompanijama Matijević, Big bul fuds (Big Bull Foods), Zlatiborac i Karnerks (Carnex).

"Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku", navodi se u zajedničkom saopštenju te četiri kompanije.

Istaknuto je da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.

"Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve uskladjenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe", navodi se u saopštenju kompanija.

Kako je objašnjeno, takva situacija nije izuzetak u industriji mesnih preradjevina, ali ni u drugim
granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim uskladjivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice.

"Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena", istakla su četiri proizvodjača mesa i mesnih preradjevina.

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) je u aprilu obavila nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa i objavila da su "ozbiljne nepravilnosti" utvrdjene u četiri kompanije, zbog čega im je privremeno obustavljen izvoz na to tržište.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.