AAA

EKONOMIJA | 04.06.2019 15:15 > 04.06 16:10

Krkobabić i ambasador Belorusije posetili Eparhiju valjevsku (VIDEO)


Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić posetio je danas Eparhiju valjevsku Srpske pravoslavne crkve gde je sa episkopom Milutinom razgovarao kako da se ta eparhija uključi u očuvanje i oživljavanje sela i da što veći broj mladih ostane da živi i pokrene poljoprivrednu proizvodnju u valjevskim selima.

Sastanku su prisustvovali i vladika australijsko-novozelandski Siluan, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

"Hoćemo da prepoznatljivo voće iz ovog dela Srbije, pre svega sveža i sušena šljiva, stigne do trpeza Srbije ali i Belorusije. Država je već u okviru projekta ravnomernog regionalnog razvoja '500 zadruga u 500 sela' pokazala spremnost da ulaže u slične projekte, ali tu je i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, a očekujemo da se uključi i lokalna samouprava u Valjevu", kazao je Krkobabić.

On je posetio savremeni objekat za preradu voća i povrća od 2.000 kvadrata i hladnjaču kapaciteta 2.700 tona koju gradi Eparhija valjevska.

Ukazao je da je imperativ vremena da se sačuva srpski domaćin koji "mora da radi i živi na selu i da obradjuje svoje zemljište".

"Oni koji na zemlju gledaju samo kao na robu – neka zaborave na takav stav. Jer, u Srbiji danas u oko 560.000 poljoprivrednih gazdinstava od poljoprivrede živi oko 1,4 miliona ljudi", rekao je Krkobabić.

Episkop valjevski Milutin je kazao da su ministar Krkobabić i on na istom zadatku da zadrže mlade na selu.

Ambasador Belorusije Valerij Briljov je kazao da bi pri svakom manastiru trebalo da postoji poljoprivredna zadruga i da bi Belorusija mogla da kupuje veće količine poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

On je kazao da bi Srbija trebalo da unapred verski turizam i ocenio da bi to dovelo pet do deset hiljada beloruskih turista u Srbiju.

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan je rekao da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 70.000 hektara oduzetog zemljišta, već vraćeno 58.000 hektara, što je veliki poljoprivredni potencijal.

Krkobabić je danas posetio i manastir Pustinja iz 13. veka i istoimenu zadrugu u kojoj će se proizvoditi rakija orahovača i preradjivati voće sa obližnjih imanja.

SAV VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.