AAA

EKONOMIJA | 07.06.2019 14:40 > 07.06 14:40

Ekapija: Grad Beograd prihvatio finalnu trasu metroa, planiran tunel ispod Save

Francuska kompanija Egis, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za beogradski metro na dve linije i Finalni izveštaj je prihvatila gradska Komisija za sprovodjenje te faze projekta, saznaje eKapija.

Kako je za taj portal rekao Goran Tadić, senior inženjer mostogradnje i gradjevinarstva u Egisu, Generalni projekat i Prethodna studija opravdanosti metroa obuhvatili su elemente predvidjene srpskim zakonima i projektnim zadatkom.
On je naveo da je Egis uradio studiju tražnje transportnih zahteva, predlog urbane integracije metroa i povezivanja sa drugim vidovima gradskog, prigradskog i medjugradskog saobraćaja (voz, BG voz, tramvaj, autobus, trolejbus) na osnovu Smart plana iz 2016. godine i podloga dobijenih od javnih komunalnih preduzeća.

Prema rečima Tadića, usvojene su trase metroa: Linija 1 na trasi od Železnika do Mirijeva, dužine 21,3 kilomera, sa 23 stanice, i Linija 2 od Železničke stanice Zemun do Mirijeva, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Projektom su predvidjene stanice na Liniji 1: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo Brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela Bridge, Palata pravde, Savski Trg, Trg Republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav Stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na Liniji 2 predvidjene projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

"Uglavnom je predvidjena podzemna trasa, sem u Makiškom polju, gde bi trasa Linije 1 bila na nasipu prosečne visine dva metra. Dve linije se ukrštaju i imaju denivelisane podzemne stanice na Savskom Trgu, gde je omogućen prelaz putnika sa jedne na drugu. U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obe linije. Predvidjen je tunel ispod Save za Liniju 2. Deo Linije 2 na Novom Beogradu je moguće izgraditi i na vijaduktu", kazao je Tadić.

U prvoj fazi radova verovatno bi se gradio deo Linije 1 od Železnika do Karaburme, navela je eKapija.

Vlada Srbije je nedavno formirala Radnu grupu za realizaciju projekta "Izgradnja beogradskog metroa", čiji je zadatak da s kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) pripremi prihvatljiva tehnička, komercijalna i finansijska rešenja za realizaciju tog projekta.

Krajem decembra 2018. godine, odlukom skupštine Beograda osnovano je preduzeće za izgradnju metroa, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tada je izjavio da će ukupna vrednost radova iznositi 3,6 milijardi evra, od čega će prva faza koštati 1,3 milijarde.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.