AAA

EKONOMIJA | 12.06.2019 15:25 > 12.06 16:39

EU kroz Program Exchange 5 pomaže unapredjuju rada lokalnih samouprava i života gradjana


Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak rekao je danas da se kroz Program Exchange 5 podrške EU lokalnim samoupravama dodatno unapredjuju kapaciteti i rad administracije, a da to povećava kvalitet života gradjana.

On je, na zaključivanju sporazuma u okviru Programa Exchange 5 sa 22 lokalne samouprave u oblasti upravljanja imovinom, lokalnog planiranja i programskog budžetiranja, rekao da je "uspeh lokalnih samouprava u unapredjenju rada istovremeno uspeh i Srbije na putu evropskih integracija".

"Dodatna vrednost podrške EU kroz Exchange 5 je što se lokalnim samoupravama obezbedjuje obuka i savetodavna pomoć u stručnom usavršavanju zaposlenih u upravljanju imovinom i lokalnog planiranja i programskog budžetiranja", rekao je Bošnjak.

Istakao je da se na nivou gradova i opština usaglašava 188 modela administrativnih postupaka na najefikasniji, evropski način, a na korist gradjana i privrede.

On je kazao da je izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama otvorena mogućnost bolje medjuopštinske saradnje i veće uključivanje javnosti u donošenju odluka.

"Očekuje nas primena propisa u praksi kako bi Srbija išla ka evropskom, uredjenom sistemu vrednosti", rekao je Bošnjak.

Šef Operacija 2 u Delegaciji EU Štefen Hudolin rekao je da Program Exchange "kroz sve faze, tokom poslednjih 15 godina, čini integralni deo procesa u okviru kojeg Srbija uz podršku EU ulaže napore da poboljša upravljanje i unapredi nivo usluga u lokalnim samoupravama radi podsticanja lokalnog razvoja".

"EU je do sada bespovratno uložila više od 33 miliona evra u lokalne prioritete. Interesovanje za učešće u Programu Exchange 5 je dvostruko veće od mogućnosti da se obezbedi finansijska podrška", rekao je Hudolin.

Dodao je da će lokalne administracije, zahvaljujući boljem upravljanju imovinom, popraviti investicionu klimu i doprineti ekonomskom razvoju.

Prema rečima generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordja Staničića Program Exchange 5 je medju prvima koji realizuje Srbija od kada je preuzela upravljanje donatorskom podrškom.

"SKGO se potrudila da se institucionalno pripremi za savetodavnu podršku i sada učestvujemo u unapredjenju evidencije imovine lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze osnovne škole kojima je upravljala Republika", rekao je Staničić.

Plate u opštinskim i gradskim upravama su niske, kako je rekao, i zbog toga je teško obezbediti kvalitetan kadar, ali da ohrabruje najava o ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Ukupna vrednost donacije EU za Program Exchange 5 je 4,45 miliona evra, a predvidjeno trajanje programa je tri godine.   
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.