AAA

EKONOMIJA | 13.06.2019 14:25 > 13.06 14:26

Ljajić: Neophodna regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je danas u Tešnju, u BIH, da loši ekonomski parametri upućuju na nužnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Iako često govorimo o regionalnoj saradnji na ovakvim skupovima, nje je u praksi sve manje što zbog globalnih dešavanja i trgovinskih ratova medju velikima, što zbog toga što se u regionu Zapadnog Balkana više ponašamo kao konkurenti nego kao partneri, a u prilog tome govore necarinske barijere i uvođenje taksi koje obesmišljavaju svaki vid regionalne saradnje", rekao je Ljajić na otvaranju 15. Medjunarodnog sajma privrede.

"Mi pričamo o regionalnoj saradnji", rekao je Ljajić, "a osim trgovine, ta saradnja se zapravo na drugim osnovama i ne odvija, a i trgovinu prati pregršt problema".

Kako bi se regionalna saradnja pospešila, naveo je Ljajić, neophodna je politička volja za uklanjanje svih barijera i stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora.

Ljajić je istakao da treba unaprediti infrastrukturu na graničnim prelazima i uskladiti radno vreme inspekcijskih službi, "uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom" da bi se stvorilo zajedničko digitalno tržište.

Na otvaranju sajma su bili i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar Severne Makedonije Zoran Šapurić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.