AAA

EKONOMIJA | 17.06.2019 15:30 > 17.06 16:13

Evropska unija finansira infrastrukturno opremanje Industrijske zone u Paraćinu

  • Foto: EU PRO/UNOPS
  • Foto: EU PRO/UNOPS

U Paraćinu je danas započela realizacija projekta "Infrastrukturno opremanje Industrijske zone Zmič" koji sprovodi Evropska unija i opština Paraćin, vrednosti 300.000 evra.

Projekat obuhvata radove na izgradnji pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu Industrijske zone. Time će se proširiti kapaciteti Industrijske zone i tako poboljšati uslovi poslovanja i stvoriti prilike za dolazak novih investitora.

Evropska unija preko programa EU PRO podržava sa više od 4,5 miliona evra devet lokalnih samouprava, uključujući i Paraćin, u kojima se realizuju projekti unapredjenja poslovne infrastrukture doprinoseći tako unapredjenju ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenju investicija, a time boljem životu stanovništva.

Menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić izjavila je danas u Paraćinu da ukupan iznos sredstava, koji se preko EU PRO plasira u 99 lokalnih samouprava, iznosi 25 miliona evra, od čega je 630.000 evra već investirano u projekte koji se sprovode na teritoriji opštine Paraćin.

"Pored industrijske zone, podržali smo i unapredjenje Geografskog informacionog sistema i pružamo podršku lokalnim preduzetnicima da unaprede svoje poslovanje i konkurentnost", rekla je Olivera Kostić.

Gradjevinski radovi bi trebalo da budu gotovi za tri meseca. Rezultat ove investicije biće 300 novih radnih mesta kod investitora u Industrijskoj zoni Zmič.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je kazao da je 17 preduzeća kupilo parcele u Industrijskoj zoni Zmič.

"Još dva strana preduzeća čekaju parcelaciju i izgradnju industrijskog parka i oni bi trebalo da zaposle veliki broj radnika u narednih nekoliko godina. Jedan od njih je švedski Rimaster koji je najavio zapošljavanje 1.000 radnika, rekao je Paunović.

Paunović je kazao da će uskoro u Industrijskoj zoni Zmič biti dvadesetak investitora što je od velikog značaja ne samo za gradjane Paraćina već i celog Pomoravskog okruga.

Ovo je jedan od devet projekata ekonomske infrastrukture koji je podržan u okviru programa EU PRO. Ovaj program finansira Delegacija Evropske unije, a sprovodi se u partnerstvu sa Vladom Srbije.
Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Paraćin.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.