AAA

EKONOMIJA | 17.06.2019 20:30 > 17.06 20:30

S kineskom kompanijom potpisan ugovor o izgradnji podzemnih garaža u centru Beograda

Ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda potpisali su danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor kineske kompanije Šandong (China Shandong International Economic & Technica) Djenčao Džang.

Prethodio je tender za javne garaže na Studentskom trgu, na Trgu Republike, u parku kod Doma Narodne skupštine Srbije na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice, i kod Kosančićevog venca, u Fruškogorskoj ulici.

U tim garažama biće mesta za oko tri hiljade vozila, a "cilj je da tu gradjani parkiraju vozila i da onda koriste pešačku zonu", rekao je Vesić.

Pored toga, u planu su garaže kod Hrama Svetog Save u Skerlićevoj ulici, zatim ispod Beogradskog dramskog pozorišta, kod Kalenić pijace i kod Bajlonijeve pijace.

Vesić je objasnio da se sve te garaže neće graditi istovremeno.

Govoreći o ugovoru s "Šandongom", Vesić je rekao da je to prvo javno-privatno partnerstvo za javne garaže.

"Meni je drago što je kroz transparentan proces koji je trajao skoro godinu dana, ova kineska kompanija dala je zadovoljavajuću ponudu i što su prepoznali Beograd kao mesto u koje mogu da investiraju", rekao je Vesić.

"Posebno je značajno to što će više od 50 odsto radova izvesti domaće kompanije, što je bio naš uslov, a drugi uslov je bio da operater bude naša kompanija 'Parking servis' ", kazao je Vesić.

Direktor Šandonga, Djenčao Džang je rekao da će u izgradnju četiri garaže biti uloženo 50 miliona evra, koliko i u u izgradnju Kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu.

Vesić je rekao da, "po nekim procenama" u centru Beograda nedostaje "nekoliko hiljada" parking mesta, a u širem centru i desetak hiljada, navodi se na sajtu gradske uprave.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.