AAA

EKONOMIJA | 19.06.2019 20:25 > 19.06 20:25

Brnabić: Nemačka kompanija MTU u Srbiji otvara servisni i proizvodni centar


Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas, posle sastanka u Parizu sa članom Upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom, da će partnerstvo sa tom nemačkom kompanijom, koja će u Srbiji investirati u visoke tehnologije, početi u oktobru otvaranjem servisnog i proizvodnog centra.

Brnabić je posle obilaska štanda MTU na vazduhoplovnom sajmu u Buržeu i sastanka sa Šrajegom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i članu Upravnog odbora MTU uručila pismo kojim još jednom potvrdjuje podršku partnerstvu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.
Ona je naglasila da je saradnja s MTU u potpunosti u skladu s vizijom Vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

"Želim da se zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. To je dugoročno partnerstvo a početak će biti u oktobru osnivanjem servisnog i proizvodnog centra, istakla je premijerka koja je na svom tviter nalogu navela da će servisni i proizvodni centar kompanije MTU biti otvoren u Staroj Pazovi.

Prema njenim rečima, cilj je da se ta investicija iskoristi za stvaranje klastera vazduhoplovne industrije u Srbiji.

"Imati MTU u Srbiji to će biti pozivnica za druge kompanije da investiraju u našu zemlju", rekla je Brnabić i poručila da je Srbija pouzdan i konkurentan partner.

Šrajeg je podsetio na sastanak početkom maja kada je potpisan Memorandum o razumevanju i ponovio da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020. i zaposli oko 400 ljudi.

"Srbija će postati deo MTU porodice", rekao je Šrajeg i izrazio zadovoljstvo jer je ugovor sa Srbijom postignut u rekordnom roku od šest do osam nedelja, a ne meseci kako se prognoziralo.

Predsednica Vlade Srbije sastala se danas u Parizu i s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, čime je otpočeo politički deo njene dvodnevne posete Francuskoj.

Kasnije danas predsednicu Vlade očekuje susret i s francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Dve zemlje ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Francuska je na listi 10 najvećih investitora u Srbiju, oko 100 francuskih kompanija posluje u Sbiji i zapošljava 11.000 radnika.

Robna razmena dve zemlje je u prva četiri meseca ove godine bila uvrednosti 401,9 miliona evra, pri čemu je izvoz iz Srbije bio 152,1 milion evra, a uvoz 249,8 miliona evra.

U 2018. godini ukupna robna razmena dostigla je oko 1,1 milijarde evra, što je rast od 6,6 odsto u odnosu na 2017.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.