AAA

EKONOMIJA | 25.06.2019 23:20 > 26.06 13:02

Nova naknada uz račune za struju, gas i gorivo. SzS: Naknadu staviti van snage dovešće do poskupljenja

Od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvodjenja novog nameta za unapredjenje energetske efikasnosti, piše list "Politika" u izdanju za sredu.

"Politika" je prenela da će gradjani na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok na utrošen kilovat-sata struje plaćati 0,015 dinara.

Novac od tog nameta biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće "Srbijagas" je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene početi s julskim računima za gas i da će se naknada uskladjivati jednom godišnje.

Julski računi za struju takodje će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predvidjeno da taj novi namet plaćaju i svi koji troše struju.

Takodje, i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.

"Politika" je prenela da sav taj novac neće ići ni "Srbijagasu", ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet Republike Srbije odakle bi trebalo da se iskoristi za unapredjenje energetske efikasnosti.

SzS: Naknadu staviti van snage jer će dovesti do poskupljenja

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je danas da novo poskupljenje goriva i energenata, od 1. avgusta, pokazuje da se i ta mera uvodi "u tišini letnjih odmora" kako bi što manje gradjana za nju saznalo.

Iz SzS-a zahtevaju da se novi namet na cenu struje, gasa i goriva koji će dovesti do novog poskupljenja, stavi van snage.

"Uvodjenje nameta u vidu naknade za 'povećanje energetske efikasnosti' pored najvećih akciza na gorivo u Evropi i pored akcize na električno brojilo, jeste novo guranje ruke u džep osiromašenim gradjanima", piše u saopštenju SzS-a.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.