AAA

EKONOMIJA | 03.07.2019 17:10 > 03.07 22:46

Čadež i Han u Poznanju potpisuju projekat za konkurentniji region

Partnerstvo na trogodišnjem projektu za podizanje konkurentnosti privreda regiona, sutra će, u četvrtak, svojim potpisima ozvaničiti evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i predsednik zajedničke regionalne komore Marko Čadež, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, u Poznanju, saopšteno je danas iz Privrene komore Srbije (PKS).

Projekat, za koji je Evropska unija izdvojila 2,5 miliona evra, realizovaće Кomorski investicioni forum.

Potpisivanje ugovora izmedju Кomorskog investicionog foruma (KIF) i Evropske komisije planirano je u septembru, početak realizacije projekta u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine, saopšteno je iz PKS, čiji je Čadež predsednik.

Više od 1200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine moći će da računaju na sasvim konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, dobile sredstva iz evropskih fondova i privukle strane investicije.

"Evropska unija će kroz ovaj projekat pomoći jačanje kapaciteta Кomorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredi, ali će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti zapravo privrednici", istakao je Čadež.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom projektu oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji КIF-a, njih 60 dobiće podršku da udju u medjunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika medjunarodna sajma.

Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima. Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Кreativna Evropa.

"Privrednicima ćemo na raspolaganje staviti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao i specijalno, prema njihovim potrebama, kreirane infodane, seminare i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje medjusobno saradjuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje", rekao je Čadež.

Posebna pažnja biće posvećena unapredjenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi unapredjenja zajedničkog ekonomskog prostora.

Planirana su tri javno – privatna dijaloga biznisa i donosioca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće uradjeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.

Кonkrektna podrška, ocenio je Čadež, doneće i konkretne koristi, i za kompanije pojedinačno i za zapadnobalkansku ekonomiju u celini.

"Cilj nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona medjusobno i sa kompanijama iz sveta, potpišu više od stotinu ugovora, vrednih oko 50 miliona evra. Istovremeno, analize su ukazale da će ovaj projekat doprineti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku skoči sa trećine proseka EU na 40 odsto, da izvoz i uvoz robe i usluga porastu na 57, odnosno 70 odsto regionalnog bruto domaćeg proizvoda i da medjusobna robna razmena unutar regiona poraste sa nepunih 4,5 milijardi na 6,6 milijardi evra", kaže Čadež.

Кomore regiona će i na ovom Samitu o Zapadnom Balkanu predstaviti svoje privrede zajedno na štandu Кomorskog investicionog foruma.

Nakon potpisivanja pisma o namerama za realizaciju projekta za konkurentniji region i obraćanja Hana i Čadeža, biće održan panel "Regionalne ekonomske integracije – šta privrednici očekuju" na kojem će predstavnici Кomorskog investicionog foruma i CEFTA sekretarijata govoriti o dosadašnjem napretku, preporukama privrede i zajedničkim aktivnostima za otklanjanje prepreka poslovanju u regionu i efikasnije sprovodjenje plana uspostavljanja zajedničkog regionalnog prostora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.