AAA

EKONOMIJA | 09.07.2019 20:45 > 10.07 10:46

Dodeljeni sertifikati za e-obuku sektorskom pristupu lokalnom ekonomskom razvoju (VIDEO)


Polaznicima e-obuke "Sektorski pristup lokalnom ekonomskom razvoju" dodeljeni su danas sertifikati, a trening je realizovan u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU-druga faza".

Program finansira Vlada Švedske, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da sa SKGO saradjuju od 2001. godine i da im je ta organizacija dugoročni partner, a cilj je bio "jačanje asocijacije i njenih unutrašnjih kapaciteta i organizacije".

"Od 2011. godine smo veći naglasak počeli da stavljamo na pitanje evropskih integracija i pripremu lokalnih samouprava i SKGO za buduće članstvo Srbije u EU", rekao je Lundin.

Dodao je da je Švedska od tada fokusirala podršku Srbiji na poboljšanje kvaliteta usluga gradjanima u lokalnim samoupravama, zaštitu životne sredine i jednakost polova.

On je ocenio da je saradnja učinila da se napravi dobar pomak u tim oblastima na lokalnom nivou.

Lundin je kazao da se Švedska od 2016. godine fokusirala na sektor lokalnog ekonomskog razvoja jer ga gradjani vide kao jedan od ključnih prioriteta, a istovremeno je i značajan uslov na putu priključenja Srbije EU.

"Posle toga smo imali niz aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje investicione klime i bolji ekonomski razvoj", rekao je Lundin.

Regulatorna reforma je, kako je kazao, rezultirala nizom preporuka za poboljšanje investicione klime, a saradnja će se nastaviti i kada se tekući projekat završi 2020. godine.  

Predstavnik Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) Siniša Čadjo rekao je da saradnja sa SKGO traje od 2002. godine, a da je dodela sertifikata potvrda da je uspešna, a cilj joj je da se povećavaju kapaciteti kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Uloga lokalne vlasti je da kreira uslove za razvoj biznisa koji otvara nova radna mesta", rekao je Čadjo i dodao da "samo u otvorenom dijalogu gradonačelnika i njihovih timova za lokalni ekonomski razvoj mogu se saznati potrebe gradjana i koje su prepereke za uspešno poslovanje biznisa na njihovoj teritoriji".

Svi koji su, prema njegovim rečima, prošli obuku radiće na privlačenju novih investicija, ali i na održavanju postojećih.

Menadžer Programa  "Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU-druga faza" Vladimir Jovanović čestitao je učesnicima obuke jer je taj trening od 128 prijavljenih završilo 113 polaznika, iako "takvi elektronski kursevi imaju visok procenat osipanja".

"Obuka je akreditovana i zbog toga će vas neko u vašoj karijeri ocenjivati na osnovu toga što ste završili obuku", rekao je Jovanović.

On je kazao da su programi obuke preuzeti od USAID i da su već bili razvijeni, pa su samo uskladjeni sa trenutnim okolnostima u Srbiji.
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.