AAA

EKONOMIJA | 11.07.2019 14:35 > 11.07 15:50

Krkobabić: Srbiji potrebna strategija za oživljavanje sela, razvojne agencije mogu da pomognu (VIDEO)


Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije, Milan Krkobabić, danas je ukazao da je "Srbiji potrebna strategija za oživljavanje sela koja će se sprovoditi na lokalnom nivou i tu veliki doprinos mogu da daju razvojne agencije". Krakobabić je na sastanku Nacionalnog tima za preporod sela, na čijem je on čelu, s predstavnicima republičke i 16 lokalnih razvojnih agencija, rekao da te agencije mogu da pomognu i da se efikasno koriste svi raspoloživi finansijski fondovi za pomoć poljoprivrednicima i za razvoj seoske infrastrukture.

Upozoravajući da je od oko 4.500 naselja u Srbiji, u fazi nestajanja 1.200, ministar je rekao da se taj proces neće zaustaviti ako se mladi ne vrate u selo i ako im se ne obezbede uslovi za život.

On je kazao da je predlog Nacionalnog tima za preporod sela da se mladima koji žele da žive na selu bez nadoknade da do 50 hektara obradivog zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Taj predlog podržao je i potpredsednik Akademskog odbora za selo SANU Milovan Mitrović.

"Jedini uslov za korišćenje tog zemljišta bio da bi da se na njemu organizuje poljoprivredna proizvodnja po savremenim uslovima", kazao je Krkobabić.

Izneo je da je od 570.00 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, u vlasništvu mladjih od 40 godina svega 40.000.

Istovremeno s oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje, u selima je potrebno ulagati u zdravstvene i kulturne ustanove, puteve, a "u kakvom je stanju srpsko selo, pokazuje podatak da je 73 odsto domova kulturne van funkcije", rekao je Krkobabić.

Istakao je da je za dve i po godine osnovano 475 zadruga, a da je 95 dobilo ukupno milijardu dinara finansijske pomoći države.

Član Nacionalnog tima za preporod sela, Vladimir Goati, založio se za "ukrupnjavanje" poljoprivrednih parcela jer su "usitnjeni posedi velika prepreka razvoju poljoprivrede, čemu su doprineli propisi o nasledjivanju zemljišta".

Goati je predložio izmenu propisa o nasledjivanju da bi obradivo zemljište ostajalo u vlasništvu jednog naslednika, a ostali bi bili "pravedno isplaćeni".

Predlog člana Nacionalnog tima Branka Maričića je da poljoprivredna gazdinstva treba da se udružuju, dok je Branislav Gulan ukazao na poseban značaj oživljavaja sela u pograničnim područjima Srbije.

"U Srbiji 1.000 sela nema prodavnicu, a 500 nema asfaltiran put. U 150.000 kuća u selima niko ne živi, a 50.000 kuća nema vlasnika", rekao je Gulan.

Predstavnici regionalnih razvojnih agencija u obećali da će pomagati Nacionalnom timu za preporod sela, ali da su za to potrebni stručni kadrovi.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.